29. september 2015
Rune Flaaten Bjørk
Jeg er usikker på effekten av å innføre psykologi på fagplanen skolen. Spiser man egentlig noe sunnere fordi man har lært på skolekjøkkenet at sunn mat er sunt?
Guro Øiestad og Peder Kjøs skrev nylig et blogginnlegg om psykologi i skolen . Hovedpoenget var at barn trives og utvikles primært ved å utsettes for god psykologi, ikke ved å lære om god psykologi. Jeg kunne ikke ha vært mer enig.
Som kommunepsykolog har jeg sammen med helsesøstrene i Bærum kommune deltatt i VIP-undervisningen i videregående skole i mange år. VIP står for veiledning og informasjon om psykisk helse, og er rettet inn mot elevene i førsteklasse på videregående skole. Med unntak av én skole, deltar alle de skolene i Bærum i VIP-programmet. Programmet består av et materiell med informasjon om psykisk helse til elvene, en veileder til lærerne og veileder til oss som kommer utenfra på klassebesøk.
Lærerne integrerer VIP-materialet i vanlige undervisning. I helsetjenesten bidrar vi med å gi lærerne en kort opplæring i VIP, og deltar avslutningsvis på et klassebesøk. Et viktig poeng med klassebesøket er at elvene skal få anledning til å stille spørsmål om psykisk helse direkte til helsepersonell. Dette gjøres ved at elevene legger anonyme spørsmål i en kurv, og vi forsøker å svare etter beste evne.
Jeg har mange positive erfaringer med å undervise elevene i VIP programmet. En gang hadde jeg imidlertid en ubehagelig opplevelse. I denne klassen kjentes det utrygt å være. En gutt satt helt alene. Læreren var nyutdannet. Det var ekstremt ubehagelig å stå der å snakke om god psykisk helse, uten egentlig å gjøre noe for å skape god psykisk helse. Det vil si: Gjøre noe med klassemiljøet.
"Det var ubehagelig å stå der å snakke om god psykisk helse, uten egentlig å gjøre noe for å skape god psykisk helse.
"
Bror Just Andersen har forsket på og evaluert VIP programmet i videregående skole. Andersen konkluderte i sin doktorgrad med at universelle forebyggende intervensjoner innen psykisk helse (slik som VIP) gir effekt på endring av kunnskap om psykisk helse, atferd og elvenes psykiske helse. Kunnskapen elevene lærte om psykisk helse så ut til å holde over tid. Det som kanskje var mest oppsiktsvekkende med studien, var at mobbing og problemer med jevnaldrende så ut til å bli redusert med 32 prosent. Forekomst av angst ble redusert med cirak 54 prosent. Det er ganske utrolig! Her trengs det antagelig mer forskning.
Gitt at informasjon om psykisk helse har en positiv effekt på barn og unges psykiske, burde man kanskje ikke nøle med å innføre psykologi i skolen? Jeg synes absolutt vi skal fortsette med VIP-undervisningen, men min største bekymring er at en større satsing på psykologi skolen vi ta fokus vekk fra andre viktige forebyggende tiltak. Politikk handler om prioriteringer, og det er fortsatt mye som gjenstår; bedre barnehager, tiltak mot mobbing i skolen, forebygging av fødselsdepresjoner, godt-samlivs-kurs, videreutdanning av lærere, etc.. Burde man ikke heller, som Øiestad og Kjøs er inne på, begynne med å gi lærerne opplæring i god psykologi?
Å lære om tanker og følelser omtales i kognitiv atferdsterapi (KAT) som psykoedukasjon. Noen vil kunne oppleve en symptomlette gjennom bare det å få satt ord på tanker og følelser. Psykoedukasjon i KAT er imidlertid ikke i seg selv ment å kurere lidelsen, men har til hensikt å normalisere og bidra til å forstå lidelsen. Tanken er at den nye kunnskapen man har tilegnet seg, skal omsettes gjennom ny adferd eller i kognitiv restrukturering. Det er her den virkelige endringen finner sted.
Jeg tror at informasjon om psykisk helse i skolen kan bidra til å redusere stigma, men jeg er usikker på effekten av å innføre psykologi på fagplanen skolen. Nøyaktig hvordan er det man tenker man at informasjon om psykologi blir omsatt til god psykisk helse? Det finnes gode, psykologiske råd overalt. En jente jeg snakket med sa at hun synes det var rart å komme til meg å få de samme rådene hun selv kunne lese om i ukeblader.
"Spiser man egentlig noe sunnere fordi man har lært på skolekjøkkenet at sunn mat er sunt?
"
Samtidig som at mengden rådgivning øker, virker det som om moderne mennesker blir mer og mer usikre på seg selv. Benytter man seg av gode råd, eller fører de bare til en økt oppmerksomhet på egen tilkortkommenhet?
Spiser man egentlig noe sunnere fordi man har lært på skolekjøkkenet at sunn mat er sunt? Slutter man å drikke fordi man har lært at alkohol er skadelig? Blir jeg en bedre far av å lese mammablogger? Blir man mindre psykisk syk av å fordype seg i psykologi? Er psykologer og annet helsepersonell innen psykisk helse mindre utsatt for psykisk sykdom? Er samlivsterapeuter er mindre utsatt for samlivsbrudd? Med så mye informasjon som allerede er tilgjengelig om psykologi, så skulle man jo kanskje tro at befolkningen var kurert for lengst?
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Norske skoler rapporterer om store utfordringer, og ønsker hjelp til å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge, ifølge en ny undersøkelse fra Psykologforeningen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
President Håkon Kongsrud Skard forteller om Psykologforeningens hovedsatsingsområde 2019-2022.
Emneord: barn og unge , forebygging , skole
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Velkommen som blogger Rune
21. oktober 2015 20:26:20
Jogeir Sognnæs
Refleksjon
22. oktober 2015 18:55:07
Svein Riise
Spissformuleringens fallgruve
23. oktober 2015 17:59:20
Rune Flaaten Bjørk
Åpenhet om årsak - ikke bare "symptom" og lidelse
24. oktober 2015 08:28:34
Jannicke Stav
Hva er ikke et godt nok hjem?
24. oktober 2015 09:19:44
Rune Flaaten Bjørk
Psykologi som holdning OG obligatorisk fag i skolen og hva med mindfulness?
25. februar 2016 13:29:35
Psykologspesialist Marianne Schløsser Møller
Undervis lærerne fremfor elevene
28. april 2016 12:55:20
Gudveig Havstad gud-hav@online.no