Seksuelle krenkelser tar ikke sommerferie

Mann i svømmebasseng

En av åtte studenter opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på lærestedet. Seksuelle krenkelser tar imidlertid ikke sommerferie. I gråsonen kan det være vanskelig å vite hvor grensa går.  

Vi var studenter på øyhopping i Hellas. Vi drakk frappe og spilte backgammon. Vi besøkte gamle, pittoreske byer. Det er ikke lett å finne fram med bil i Hellas. Greske skilt er vanskelig å forstå, og på den tida hadde man ikke fargeskjerm på mobilen. Langt mindre GPS. De smale veiene klatret oppover åssidene. Landskapet var dekket av oliventrær. Snart var vi framme ved et gresk, eller kanskje var det egentlig et romersk bad. Vi hadde utsikt over nesten den hele øya.  

Solen stod høyt på himmelen. Jeg sendte henne et sultent blikk. Vi Menn har dekket tema inngående i atskillige erotiske noveller. Svetteperler på huden. Sex i det fri. Bak en busk. Inni ei lita koie. Her var vi helt alene på et gresk-romersk bad. 

 

"

Her var vi helt alene på et gresk-romersk bad

"

«Det ser litt stengt ut,» sa jeg. «Kom igjen,» sa hun. Hun dro meg etter seg. Undersøke først. Ingen vits i å ta noen forhastede avgjørelser. Det gikk en sti ned til en liten dør som ledet inn i berget. Vi gikk inn. Den lille hallen var dekket av blå og hvite fliser. En dør ledet til det som måtte være en damegarderobe. En annen dør ledet inn til herregarderoben. Det virket ikke som det jobbet noen her. Hun smilte. Vi sees på andre siden, sa hun, og forsvant inn i garderoben. 

Sterk følelse av å gjøre noe forbud

Jeg ruslet inn i herregarderoben med en sterk følelse av å gjøre noe forbudt. Jeg er oppvokst i Bærum og liker at ting gjøres korrekt. Dette føltes intuitivt feil. Stedet virket forlatt. Jeg satte fra meg plastposen, kledde av meg og tok en kald dusj. Med unntak av vannrørene og blandebatteriene så alt ut til å være veldig gammelt. Det var helt stille. Den tykke steinmuren var kald og hard slik den antageligvis hadde vært i hundrevis av år. Kanskje var ikke dette så dumt likevel? Helt alene i et gresk eller romersk bad. I den andre enden av rommet var det en liten dør som ledet inn til bassenget. Bassenget var lite, omkranset av trinn av sten. Taket var buet tak og lyset slapp inn gjennom små åpninger i den tjukke steinmuren. Jeg forestilte meg gamle grekerne som satt i vannkanten og filosoferte.

Det viste seg at det ikke var noen andre dører inn til badet, annet enn den døren jeg selv var kommet inn. Det var synd. De hadde tydeligvis kjønnsdelte bad her i Hellas. Etter jeg hadde svømt en liten stund åpnet døren seg. En gresk mann kom inn og satte seg ved bassengkanten. Det var umulig å late som om han ikke var der. Magefølelsen min sa meg at jeg burde si noe, men jeg kjente ikke de sosiale konvensjonene i greske bad. Prater man? Skal jeg si hei? Jeg sendte ham et usikkert blikk. Så utrolig lite verdensvant jeg er. 

Han nikket og smilte tilbake. Jeg svømte noen tak mens han satt på bassengkanten og så på. Jeg slappet ikke av i vannet lenger. Jeg steg opp og børstet det av meg. Solen kastet korte skygger gjennom gluggene. Jeg så på utsikten. Lente meg langt ut gjennom åpningen i steinmuren. 

Les også

Ola fra Norge

Bak meg hørte jeg at han steg ned i vannet. Jeg snudde meg, og oppdaget at han var naken. Herregud, så dum jeg er! Her kommer Ola fra Norge med badeshorts, tenkte jeg. Jeg tok av meg shortsen og følte meg straks litt naken. Det føltes unaturlig å se på utsikten, så jeg listet meg ned i vannet. Han gikk opp. Jeg svømte videre. Jeg irriterte meg over at vi hadde dratt hit. Kunne vi ikke bare blitt på hotellet? Men så tok jeg meg sammen. Herregud, helt firkanta A4-nordmann kan jeg jo ikke være, tenkte jeg. Jeg ville utfordre meg selv litt. Etter har svømt noen tak til, steg jeg opp av vannet og sa hei. Jeg spurte grekeren om man var gresk. «Yes,» sa han. Jeg kjente meg dum. Jeg fortalte at jeg var norsk, at vi hadde leid bil og kjørt opp hit fra Plomari. Han imponerte meg med kunnskaper om Norge. Vi ble sittende i vannkanten mens han snakket i vei om kronekursen, drakmer og Euro. 

 

"

Jeg snudde meg, og oppdaget at han var naken

"

I likhet med de gamle, greske filosofene satt han med en fot i vannet. Det andre benet hadde han trukket mot seg mens han hvilte albuen på kneet. Den ledige armen gestikulerte fritt. Innimellom klødde han seg i skrittet. Han lot testiklene hvile i hånda mens han ristet håndleddet som om han kastet terning. Og så pratet han videre. Er det sånn man gjør i Hellas, tenkte jeg. Kaster man terning med ballene sine i vannkanten? Som en kulturell, vennligsinnet gest vurderte jeg et øyeblikk å gjøre det samme selv. Jeg lot det bli med tanken. 

Han hadde ereksjon! Stiv kukk, på godt norsk. Blank og stor. Øynene brukte litt tid på å feste blikket. Den blendet meg. Som om den var ute fokus. Dette kan ikke stemme, tenkte jeg. Er dette også gresk kultur? Han pratet i vei som om ingen ting var hendt og fortsatte å klø seg på ballene. Det kan da umulig være forventet at man skal ha ståpikk på greske bad? Og så, i et øyeblikks klarsyn så jeg situasjonen fra hans perspektiv. Han hadde ankommet badet alene. Der hadde det vært en annen mann. Denne mannen hadde nikket og smilt. Han hadde kledd seg naken, og introdusert seg for ham. De var blitt litt kjent og nå satt de her og pratet sammen. I have to go now, sa jeg. 

Han truet meg ikke

Ved bilen stod min elskede og så utover havet. «Hei,» sa hun, «der var du jo». Hun begynte straks å fortelle om hvor deilig vannet hadde vært. I hennes avdeling hadde hun møtt en gammel gresk kone. Jeg var taus. Startet motoren. Vi kjørte nedover fjellene. Gjennom olivenlundene. Bilde av grekerens påtrengende, blanke penis hadde brent seg fast på netthinnen. Så snakket jeg. Det var godt å få sagt det høyt. 

Hadde han truet meg, hadde han holdt meg fast, hadde han vært fysisk større, hadde jeg vært 15 år og usikker, hadde han kneblet meg og tatt for seg, så ville dette definitivt ha vært et overgrep. Men han gjorde ingen av disse tingene. 

En del seksuelle hendelser befinner seg et sted i gråsonen mellom overgrep, uønsket sex, tilfeldig sex, uønsket seksuell oppmerksomhet og flørting. I NRK serien P3 sjekker ut , snakker programleder Leo Ajkic med unge mennesker som har opplevd ulike former for gråsonesex. Programmet er en liten perle i NRK’s nettspiller som alle bør få med seg i sommer. 

"

Antagelig var han «bare» kåt og misforstod signalene mine

"

En ny undersøkelse fant at så mye som en av åtte studenter har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på lærestedet sitt, enten fra medstudenter eller lærere. Ved Universitetet i Oslo (UiO) har man tydelige retningslinjer angående uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering . Eksempler på slik oppførsel er uønsket berøring og "plukking," nærgående kommentarer om kropp, utseende, klær eller privatliv, visning av pornografiske bilder, plystring og kroppsbevegelser som har seksuelle undertoner, seksuelle fremstøt, forslag og hentydninger til psykisk og fysisk press om seksuelle tjenester. Ifølge likestillingsloven §8   er seksuell trakassering er forbudt. Med seksuell trakassering menes her uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. 

Selv om jeg i ettertid kan le av hendelsen, var den uønskede seksuelle oppmerksomheten fra den greske mannen veldig ubehagelig der og da. Jeg velger å tro at han ikke ville meg noe vondt. Antagelig var han «bare» kåt og misforstod signalene mine. Kanskje synes han jeg var lekker? Kanskje trodde han at jeg kledde meg naken for ham? Heldigvis kastet han seg ikke over meg.

Kommentarer

Emneord: kjønn

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.