Sånn er jeg

Fire fingre.

Inspirert av Podcasten Big 5 med Nils Brenna og Harald Eia testet jeg meg selv med personlighetstesten NEO-PI-R. Det var en blandet opplevelse.

I en ytring skriver Adrian Lorentsson i Mental Helse ungdom om kjendiser som står frem i media og forteller om «den vanskelige tida». I 2015 kom Joddski ut med låta Den vanskelige tida  der han ironiserer over samme tema. Med rette påpeker Lorentsson at det er stor forskjell på å være litt deppa og ha en alvorlig depresjon, og han har selvfølgelig også rett i at vi ikke skal sykeliggjøre alle negative følelser. En norsk podcast har imidlertid snudd denne problemstillingen på hodet. 

God vilje og varm energi

Nils Brenna og Harald Eia har i høst intervjuet kjendiser i podcasten «Big 5». Etter nyttår er det samme programmet flyttet over på lufta på NRK P2 under tittelen Sånn er du . I motsetning til å intervjue kjente folk om psykiske lidelser, snakker Nils og Harald med kjendiser om personligheten deres.

Normalpsykologi, altså. Et stort knippe kjente mennesker har lagt seg under den psykometriske lupen og fått testet personligheten sin. Dette oppleves ikke som sykeliggjøring. Det oppleves tvert imot som normalisering,  kjentfolks psykiske helse. 

Nils og Haralds mantra er at de ikke rangerer, men sorterer. Intet menneskelig er dem fremmed, sier de. Med en god porsjon varme og humor legger de dog ikke skjul på at noen personlighetstrekk kanskje er litt mer utfordrende å leve med enn andre. Til tross for at det er kjendiser som blir intervjuet, så oppleves ikke dette som dyneløfting. Jeg opplever dette som varm og god åpenhet. 

 

"

....testen avslørte noen ubehagelige sider ved meg selv

"

Psykisk kan du vera sjøl

Inspirert av Nils og Harald testet jeg meg selv med personlighetstesten NEO-PI-R . Jeg skal ikke blottlegge enkeltskårer her, men jeg kan si så mye som at testen avslørte noen ubehagelige sider ved meg selv, som kanskje kan bidra til å forklare hvorfor tittelen på ett av mine første blogginnlegg var: «Psykologforeningen kan ikke normalpsykologi». 

Da jeg i 2015 var så heldig å bli invitert inn som blogger på psykologforeningen.no, oppdaget jeg nemlig at personlighetspsykologi, sosialpsykologi, utviklingspsykologi, nevro- og kognitiv psykologi manglet hjemmesidene til Psykologforeningen . Derfor skrev jeg dette innlegget med denne krasse, kritiske tittelen. 

For en sær og tverr type jeg kan være! Jeg blir invitert inn for å blogge for Psykologforeningen og begynner karrieren med å angripe dem. Heldigvis skårer jeg høyt på angstdimensjonen og lavt på rettfremhet på personlighetstesten, så jeg turte aldri sende inn dette blogginnlegget.

So alt for mange kjekke kara som fekk svi

Når Nils og Harald intervjuer kjendisene sine fremstår ikke dette som glorifisering eller romantisering av den lidende kunstneren. Kjendisene fremstår som et knippe helt normale mennesker som forteller om livet sitt. For eksempel Bjarte Tjøstheim, som fremstår som en fantastisk søt og snill og som forteller om egen angst og bekymring. Eller Espen Eckbo, som også både er veldig morsom og veldig bekymret.

Også det er helt utrolig fascinerende å høre på Åsne Seierstad som på mange måter er helt motsatt. Eller Fredrik Skavlan som forteller at han etter å ha lest bakpå coveret til boka «Quiet» av Susan Cain fikk et innfall om at han selv var introvert, noe testen indikerte at han virkelig ikke er. Eller Pernille Sørensen som klapper av begeistring over god mat.

Eller brødrene Steinar og Tore Sagen som er åpne om egen latskap og lave ambisjoner. 

 

"

Jeg vil anbefale alle psykologiinteresserte mennesker å sjekke ut programmet

"

Jeg opplever at Nils og Harald tar personlighetspsykologien på alvor. «Big 5/Sånn er du» er normalpsykologisk kvalitetsinfotainment. Flere av personlighetspsykologene jeg har snakket med har til og med vurdert å benytte deler av programmet i undervisningen. Jeg vil anbefale alle psykologiinteresserte mennesker å sjekke ut programmet. 

Les også

Å halde maska er å døy

Det er vanskelig å holde alt inne når det presser på. Noen deler sine sorger med tilsynelatende letthet. Andre holder pusten. Jeg synes ikke det er noen grunn til å mistenkeliggjøre kjendiser som velger å stå frem i media med psykiske lidelser. For en utenforstående så er det jo bort-i-mot klin umulig å vite hvordan kjente mennesker man ikke kjenner egentlig har det inni seg. «Big 5/Sånn er du» gir oss en indikasjon på at kjendiser kanskje er som folk flest.

For meg er det en trøst at noen suksessfulle folk også har mørke dager. Samtidig er det fint å høre at andre kjente mennesker – når alt kommer til alt – stort sett har lyse dager. Det er bra med åpenhet. Både når den er glossy og når den er grå og trist.

Kommentarer

Big 5

Hei, jeg har lyst å ta denne testen? Den komplette med 250 spørsmål. Kan du anbefale.

Sånn er du

Kan du anbefale for en kan ta denne testen. Den komplette med 250 spørsmål?

BigFive test

Jeg fant en 120-spørsmål norsk versjon av NEO-PI-R på https://bigfive-test.com

Takk

Elsker "sånn er du"!
Takk for tipset Svein https://bigfive-test.com/no var bra.
Gratis med detaljerte resultater og på norsk til og med!

Emneord: kultur , tester

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.