Energityver og energigivere – hjelp for utmattelse

Mann hjelper kvinne opp et fjell

Det likner angst og uro, men det er mestring.

Han setter seg ytterst på stolen. Ser plaget og anspent ut. Hadde man ikke visst bedre, ville man tenkt angst og uro. Eller motstand i terapi. Men det er mestring. Mestring av utmattelse. For om han setter seg godt til rette i stolen og puster med magen, sovner han. ”Det var så vidt jeg kom i dag,” sier han, ”Jeg våknet på en 9 ´er”. ”Og så kom du allikevel?”. ”Ja, det sto på planen, vet du, time hos psykologen, følge planen heller enn å lytte til kroppen og krype under dynen igjen, er jeg ikke flink! Men jeg tok t-banen, lot bilen stå. Kan jo ikke kjøre bil på en 9´er når 10 er helt utladet”.

Helten i denne historien er Knut, en mann på 32 år. For ett år siden fikk han leddgikt. Som lyn fra klar himmel. Frisk den ene dagen, sengeliggende med store smerter den neste. Heldigvis fikk han – etter en lang og tung periode med utprøving – medisiner som hjalp. Betennelsen, smertene og stivheten er nesten borte, i hvert fall i perioder.

Men ikke utmattelsen, den henger i og stikker kjepper i hjulene for livet hans.

"

Kognitiv terapi er den best evaluerte tilnærmingen til både kroppslig og mental utmattelse

"

Han er sykmeldt, og planene om videreutdanning og om å få barn, er lagt på hyllen inntil videre. Han er en av over førti pasienter med revmatisk inflammatorisk sykdom og plager med utmattelse som har fulgt et opplegg vi har utviklet ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken, Diakonhjemmet Sykehus.

Tiltakene baserer seg på kognitiv terapi som er den best evaluerte tilnærmingen til både kroppslig og mental utmattelse ved ulike former for somatisk sykdom. Blant annet ved leddgikt, kreftsykdom, multippel sklerose og kronisk utmattelsessyndrom/ME.

Gjennom midler fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering fikk vi mulighet til å lage fire opplegg, ett for individualbehandling (ni timer), ett for kurs (seks samlinger) og ett for veiledet selvhjelp i samarbeid med fastlege, psykolog og annet helsepersonell. Det fjerde opplegget jobber vi med i skrivende stund, et opplegg for kurs i regi av Lærings- og mestringssenteret, sammen med en erfaringsformidler, som selv har vært deltaker på et av våre kurs.

Kursene ved Lærings- og mestringssenteret er åpne for alle med somatiske sykdom og utmattelse, for eksempel kreft, revmatisk sykdom, mage-tarmsykdom, KOLS, diabetes, hjertesykdom og ME/kronisk utmattelsessyndrom. I løpet av oktober vil alt materiell som inngår i disse oppleggene (konkrete tiltaksbeskrivelser og dagsorden time for time, samt hjemmeoppgaver, oppsummeringsark og selvhjelpshefter til pasientene) bli tilgjengelig på hjemmesiden til Norsk forening for kognitiv terapi.

Dersom du har pasienter med utmattelse og som ønsker å jobbe på denne måten, anbefaler vi dere å prøve ut et av oppleggene. Gi oss gjerne tilbakemelding om hvordan det fungerte og om noe kunne vært forbedret.

"

...det har vært slitsomt, men nå har jeg regien.

"

 

”Hva har du fått ut av dette samarbeidet på ni timer, Knut?”, spør vi. ”Vel, det har vært slitsomt, men nå har jeg regien. Før hadde jeg ingen kontroll, og utmattelsen snappet liksom dagene mine.

Jeg har justert ned listen og ambisjonsnivået, men pussig nok har jeg likevel følelsen av å få gjort mye mer, til og med mange aktiviteter jeg liker og ikke bare det jeg absolutt må gjøre.

Gå til mer informasjon om klinisk helsepsykologi .

Dessuten holder jeg bedre styr på energityvene mellom ørene, alle bekymringene jeg hadde. Jeg er fortsatt sliten, men ikke på samme oppgitte og desperate måte. Jeg har håp nå, håp om at jeg skal klare å begynne i utdanning igjen. Har blitt bedre til å snakke meg selv mot målene mine. Det gjør en stor forskjell”.

Om forfatterne

Torkil Berge er spesialisti klinisk psykologi og arbeider som fagutviklingsrådgiver ved Diakonhjemmet Sykehus. Han har skrevet selvhjelpsbøker om utmattelse, angst og depresjon og fagbøker om behandling av psykiske lidelser. 

Elin Fjerstad arbeider som psykologspesialist ved Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken, Diakonhjemmet Sykehus i Oslo. Hun har skrevet fag- og selvhjelpsbøker om kronisk sykdom, samt fagartikler og innlegg om ulike tema knyttet til klinisk helsepsykologi. 

Kommentarer

Kronisk utmattelsessyndrom

De bør vere varsame med å skrive at kognitiv terapi er den beste tilnærminga ved kronisk utmattelsessyndrom/ME. Mange store brukarundersøkingar støtter ikkje opp om dette, sjå også artikkel i tidsskrift for norsk legeforening denne mnd.

Les om de som blir friske

Foreningen Recovery Norge består av mennesker som er blitt friske av kronisk utmattelsessyndrom blant annet ved hjelp av kognitive teknikker. Les deres historier her..
https://www.facebook.com/RecoveryNorge/

Emneord: angst , helsepsykologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.