23. august 2011
Vonde opplevelser kan være som sår. Noen går over av seg selv uten at man trenger å gjøre så mye med dem. Andre er så dype og blir så betente at man må ha profesjonell hjelp for å rense dem.
I jobben min som kommunepsykolog kommer jeg ofte i kontakt med personer som har vonde opplevelser bak seg. Folks fortellinger er svært ulike. Noen har opplevd vold, både psykisk og fysisk over lengre tid av et nært familiemedlem. Noen har vært utsatt for dramatiske hendelser, slik som ulykker eller plutselige voldshandlinger. Og noen har opplevd seksuelle overgrep. Det de har til felles er at personene har opplevd hendelsene som ekstremt truende, og hendelsene har på et eller annet vis satt seg fast i dem.
Jeg har lært at man kan se på vonde opplevelser som å falle og få et sår. Noen sår går over av seg selv uten at man trenger å gjøre så mye med dem. Man forteller om det som har skjedd til mamma, en kjæreste eller venn, og det gjør at såret straks begynner å gro. Et barn kan vente en hel dag på at mamma skal komme hjem for så gråtende fortelle om da det falt og slo seg tidligere på dagen. Først når mamma har hørt på og trøstet, kan barnet legge det bak seg og gå videre. Men noen sår sitter dypere, og man må vaske dem grundig for at de skal gro på en god måte. Og hvis man setter på plaster før såret er vasket, kan det gå infeksjon i det og det blir betent og smertefullt.
En mann fortalte meg om opplevelser han hadde hatt i møte med psykiatrien. Disse hadde han opplevd som ekstremt truende og krenkende, i en grad som kan betraktes som traumatisk. I etterkant hadde han fått store problemer, men i stedet for å bli tilbudt hjelp med de vonde opplevelsene, hadde han blitt tilbudt medisiner. Han hadde gått på dem en stund, men på grunn av mange bivirkninger ønsket han etter hvert å slutte. Når han gjorde det ble han veldig dårlig, og mye av det han hadde opplevd kom tilbake, i form av tanker, drømmer, han var skvetten og på vakt. Jeg snakket med han om sårene slike vonde opplevelser kan lage i oss, og hva som kan være lurt å gjøre med dem. Og så sa jeg ”da du begynte på medisiner høres det ut som at dere satte plaster på et møkkete sår. Og når plasteret ble tatt av viste det seg at det var veldig betent under”. Det var han enig i, og vi bestemte oss for å begynne å vaske såret.
Noen sår er så dype og blir så betente at man må få profesjonell hjelp for å rense såret. Da hjelper det ikke å bare vaske overfladisk, noe som kanskje allerede er forsøkt uten hell. Det vil ofte være vondt i starten fordi man må gå grundig til verks. Men når man gjør det forsiktig og i trygge omgivelser vil betennelsen etter hvert gå tilbake og såret vil begynne å gro. Det kan hende man får et arr der såret har vært, men det vil likevel være leget på en god måte og det plager en ikke lenger i hverdagen.
Slik som vi får hjelp til å lege sår på kroppen, bør man også få hjelp til å lege sår i sinnet. Og tilbud om dette bør finnes der folk bor, på det tidspunkt de har behov for det. Når folk oppdager at mamma, kjæresten eller en venn ikke greier å vaske såret godt nok, bør man raskt få hjelp før betennelsen blir for ille og hjelpen blir langt mer omfattende. Vonde opplevelser kan lage sår. Men med god hjelp kan de gro og man kan komme tilbake til hverdagen.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Folkehelseinstituttet avliver myten om at folk har lav terskel for å definere «vanlige problemer» som psykiske lidelser de søker hjelp for.
– Vi har fått mye makt med årene. Vi skal forvalte ansvaret vårt med ydmykhet. Vi skal samarbeide med mange andre yrkesgrupper.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Emneord: behandling , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Vonde opplevelser som lager sår
27. august 2011 00:03:07
Jogeir Sognnæs
Vonde opplevelser som lager sår
30. august 2011 14:23:03
Heidi Tessand
Vonde opplevelser som lager sår
30. august 2011 18:54:18
Sigrun Tømmerås
Vonde opplevelser som lager sår
31. august 2011 10:38:47
Jogeir Sognnæs
Vonde opplevelser som lager sår
18. november 2012 08:13:51
K:S