7. april 2011
Den amerikanske diagnosemanualen er under revisjon, og diskusjonen er i gang om ´komplisert sorg´ skal inkluderes som sykdom. Tiden inne for å spørre seg selv om vår egen profesjon risikerer å befeste sykdomsparadigmets sterke posisjon på områder der det ikke hører hjemme.
Innenfor somatisk medisin er man opptatt av å finne bakgrunnsårsaker ved sykdommen. De psykiatriske diagnosene baserer seg i stor grad på symptombeskrivelser. Symptomer som ofte oppstår som reaksjoner på ulike grader av belastende livshendelser. Innenfor det psykiatriske diagnosesystemet er man imidlertid lite opptatte av kontekstuelle årssakssammenhenger, da dette kompliserer bildet betraktelig, for ikke å snakke om behandlingen. Hvordan skal vi for eksempel behandle en kontekstuelt betinget depresjon med en pille?
Behandling ved hjelp av medisiner bør i en slik sammenheng bare utgjøre en liten del av tilbudet, men slik er det ikke. Så snart en symptombeskrivelse får innpass i diagnosemanualen kaster legemiddelindustrien seg på, da de øyner muligheten for nye markeder. Ønsker vi at omsorg og sosial støtte ved sorg skal erstattes med piller?
Skal psykologer, med sine kunnskaper om hva som er høyst normale reaksjoner på livets tildragelser, bidra til å sykeliggjøre de samme reaksjonene? Risikoen er stor for at vi oppnår lite annet enn at diagnosemanualene blir tykkere og at legemiddelindustrien øker sin fortjeneste.
Representerer ikke satsingen på kommunepsykologer nettopp et alternativ til sykeliggjøringen, med sin mulighet for å analysere det som kan fremstå som ”sykdom” i en bred kontekst, og dermed sette inn ressursene der de kan gi størst uttelling, der årsakene faktisk er å finne, fremfor å begrense blikket til den som bærer symptomene?
I dagens samfunn er idealet å ha flest mulig i jobb. Inntekstnivået er høyt, det samme er utgiftsnivået. De fleste av oss er avhengig av en fast inntekt, det utgjør livsgrunnlaget vårt. Men på et eller annet tidspunkt i livet vil mange oppleve funksjonstap som følge av belastende livshendelser. Dette kan føre til at vi ikke makter å utrette arbeidet vårt i kortere eller lengre perioder. Men er vi egentlig syke?
Velferdssamfunnet vårt er i dag i all hovedsak basert på sykdom og diagnostikk for å motta ytelser ved funksjonstap. Noen hevder at vi må betrakte mildere psykiske lidelser som influensa. Men det er en forskjell, influensa har en klar årsak og et relativt enkelt bedringsforløp. Det har ikke psykiske lidelser.
Dette er en verdidebatt som handler om noe mer en riktig eller uriktig bruk av diagnoser. Når vi vet at psykiske lidelser er en av de største helseutfordringer for fremtiden, er det grunn til å ta et steg tilbake å se på dette i et større perspektiv. Samfunnet vårt er basert på en fantastisk velferdsmodell som sørger for at fellesskapet tar vare på den enkelte når det kreves.
Skal fellesskapet kun trå inn når det handler om sykdom? Eller skal vi legge til rette for andre, mer ressursorienterte måter å håndtere livets motgang på. I hvilken retning ønsker vi at samfunnsutviklingen skal gå?
Vedtatt av landsmøtet i Norsk psykologforening 25. november 2022.
Tidligere generalsekretær i Psykologforeningen, Sverre L. Nielsen, mottok 25. juni IAAP Distinguished Professional Contributions Award.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
– Etisk refleksjon er et verktøy for å gjøre verden mindre endimensjonal og hindre maktovergrep, sier Tonje Lossius Husum.
Emneord: behandling , diagnose , etikk , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Vårt syke samfunn
07. april 2011 11:01:47
Kommunepsykolog Ivar Ørstavik
Vårt syke samfunn
07. april 2011 14:19:37
psykologstudent Hilde
Vårt syke samfunn
08. april 2011 11:02:42
ivar ørstavik
Vårt syke samfunn
09. april 2011 01:37:31
Monica Døli Westerheim
Vårt syke samfunn
09. april 2011 19:10:59
ivar ørstavik
Vårt syke samfunn
14. april 2011 22:33:59
Kommunepsykolog Heidi Tessand