14. desember 2010
Når jeg endelig tror jeg har skjønt dette med å være kommunepsykolog, så gjør jeg meg noen erfaringer eller snakker med noen som får meg til å forstå at det har jeg jo slett ikke. De siste ukene har jeg i ulike sammenhenger møtt mange kommunepsykologer fra hele landet.
Kommunepsykologer gjør så utrolig mye forskjellig. Jeg har grublet mye de siste ukene på hvordan disse psykiske helsetjenestene i kommunene skal se ut, og hva som skal være psykologenes bidrag inn i dette. Men når jeg tror jeg har tenkt noe veldig lurt, så snakker jeg med noen, eller opplever noe som får meg til å tenke andre tanker igjen. Det er i grunnen litt forvirrende. Ta for eksempel dette med psykologer på fastlegekontoret. Hvordan skal vi få spredd vår kunnskap om vi sitter på et fastlegekontor? ”Nei, hvis fastlegene vil ha psykologer, får de skaffe dem selv” har jeg hørt flere kommuneansatte si.
Så altså, psykologer på fastlegekontoret er ingen god ide. Men så hører jeg om Fredrik Hansen, kommunepsykolog i Askøy, som jobber med eldre og er stasjonert på et fastlegekontor, noe som fungerer veldig bra. ”Hvor man sitter, har jo mye med målgruppe å gjøre, da Birgit”, sier min psykologkollega Kristine Langmyr. ”Og man er ikke nødvendigvis bare ett sted. Oppsøkende virksomhet og tilstedeværelse er viktig, og det gjør Fredrik i aller høyeste grad. Suksessfaktoren for lavterskelhjelp er å være tilstede der folk er”.
OK, jeg er for psykologer på fastlegekontor. Noen ganger.
Eva Glenjen
Bloggtekstens tittel har jeg stjålet fra Eva Glenjen, kommunepsykolog fra Fjell kommune. Eva holdt innlegg på en nettverkssamling for kommunepsykologer , arrangert av Norsk Psykologforening, med 160 påmeldte. Og Eva spør ikke bare om vi er terapeuter, samfunnsbyggere eller kaospiloter, hun lurer også på om vi er litt informasjonsarbeidere, inspiratorer, prosjektutviklere, veiledere, koordinatorer, støttespillere, miljøterapeuter, sjåfører, sjonglører, tryllekunstnere og poteter. ”Jeg har gjort de rareste ting, på de rareste steder, på de rareste måter”, sier Eva og hun blir øyeblikkelig en av mine psykologhelter. Men det har alltid vært i en endringskontekst, altså med den hensikt at det skal gjøre livet bedre for folk. Eva sier videre at fleksibilitet og kreativitet gir fantastiske resultater på mange nivåer. Det er nyttig å tenke ut av den kliniske boksen!
I det hele tatt er ordet kreativitet mye brukt blant kommunepsykologer. Ole Christer Lund, medlem av Mjøspsykologene (oss kommunespykologer rundt Mjøsa), sier at det er morsomt å jobbe i kommunen fordi det åpner for en helt annen type kreativitet. Det er bra at det ikke er strømlinjeformet, da kan man være med på å forme tilbudet selv. Når jeg spør Mjøspsykologene om det burde vært flere retningslinjer for hvordan psykologer bør jobbe i kommunen, får jeg et rungende nei! Ole Christer har et evolusjonistisk syn på saken. De tilbudene som fungerer, vil overleve, og de andre vil forsvinne.
Inger Anne Røhr, Kristine Langmyr og Ole Christer Lund
Jeg er langt på vei enig i det. Men det kommer an på hva man mener med å fungere. Vi har jo mange tjenester i dette landet som ikke fungerer spesielt godt, men som bare lever og lever. Overlevelsen må i så fall være basert på kvalitet og resultater, slik brukerne evaluerer tjenesten. Kristine sier at det er viktig nå i satsningsperioden at man har gode kvalitetssikringssystemer, og at man evaluerer hvordan man jobber, gjerne organisert i prosjekter. Ole Christer avslutter: ”Nå må vi tåle litt kreativt kaos. Ikke legge føringer, men kartlegge de erfaringer som blir gjort, og spre disse til andre kommuner”
For en herlig gjeng. Jeg er så glad jeg er kommunepsykolog!
«Flere kommuner med psykiske helsetilbud for eldre». Slik lød den klare bestillingen da Stortinget vedtok eldrereformen «Leve hele livet».
«Eldres behov for psykiske helsetjenester er sterkt underkommunisert.»
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Opptak av foredrag med Sissel Gran. Gran reflekterer over viktige spørsmål knyttet til aldring. Opptaket er fra Litteraturhuset i Oslo 22. mars.
Emneord: eldre , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
14. desember 2010 12:40:53 (endret 14. desember 2010 12:41:14)
Anette Clausen
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
14. desember 2010 14:57:23
Fredrik Hansen
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
14. desember 2010 21:57:45
Anne-Kristin Imenes
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
16. desember 2010 12:36:01
ivar ørstavik
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
16. desember 2010 22:25:51
Bibi Hj Schjødt
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
19. desember 2010 22:34:51
Birgit Valla
Terapeut, samfunnsbygger eller kaospilot?
21. desember 2010 18:46:07
Jogeir Sognnæs