8. februar 2012
Vi har brukt enorme summer og ressurser på å forske frem nye metoder som skal hjelpe folk med psykiske vansker. Men vi har aldri greid å påvise at metodevalg gjør en forskjell for terapiresultatet. Terapeuten har større betydning, noen er simpelthen supergode. To av dem introduserer jeg her.
Jeg møtte Anne-Kristin Imenes første gang da vi gikk sammen på videreutdanning for å bli spesialister. Allerede da gjorde hun seg bemerket som en engasjert talsperson for viktigheten av arbeidet i kommunen, noe som gjorde oss spesialisthelsetjenestepsykologer stumme av beundring. Senere har jeg blitt godt kjent med Anne–Kristin gjennom vårt felles engasjement, og har gleden av å ta del i hennes beretninger om kommunejobbingen.
Anne-Kristin Imenes
Anne-Kristin har mange års erfaring med å møte barn og unge i Nøtterøy kommune og har hjulpet imponerende mange på kort tid. Anne-Kristin fortalte meg at det var når hun kunne løsrive seg fra de metodene hun hadde lært på studiet, og tilpasse terapien til den enkelte og konteksten de levde i, at hun virkelig opplevde at det hun gjorde hjalp. Både Harry Potter og personer fra Twilight-serien er representert i hennes terapier, som en viktig del av barnas referanserammer.
Siden 60-tallet har antallet terapimetoder vokst fra 60 til 400 og vi kan velge mellom 145 manualiserte behandlingsformer. Til tross for denne enorme innsatsen har man aldri greid å påvise at valg av metode utgjør en forskjell når det kommer til resultater i terapi. Det som derimot er med på å forklare forskjellen er terapeuten. Noen terapeuter får simpelthen mye bedre resultater enn andre, og nå har forskere omsider begynt å interessere seg for å finne ut hva som gjør noen terapeuter så gode.
Det er få publiserte studier på dette foreløpig (dog noen), men Scott Millers gruppe i USA har begynt å intervjue de terapeutene som oppnår de beste resultatene for å se hva vi kan lære av dem. Det viser seg at de beste terapeutene kan flere måter å skape relasjoner til forskjellige klienter på, enn de gjennomsnittelige eller under gjennomsnittlige. Når du spør en superterapeut om hvordan han arbeider med for eksempel angstlidelser, ser han spørrende på deg. Han vil så spørre om du har et spesielt eksempel i tankene og ber deg komme med utfyllende informasjon om kontekst og omstendigheter. Superterapeuter er opptatte av det unike ved hver klient heller enn det generelle.
De benytter seg av nyansert og sterkt kontekstualisert kunnskap heller enn generelle regler og kognitive strategier og teorier.
Fredrik Hansen.
Fredrik Hansen er psykolog i Askøy kommune og jeg gleder meg hver gang jeg skal treffe han. Han er en av landets få psykologer som jobber primært med eldre, og brenner for den eldre gardes ve og vel. Når Fredrik forteller om jobben sin, er det mye kontekst. Jeg opplever nærmest at jeg sitter inne i stua til bestemor på 70, med barn og barnebarn bekymret rundt mens Fredrik hjelper dem å finne løsninger som alle kan leve med.
Jeg er til og med så heldig å ha sett Fredrik i aksjon. I høst tok vi toget sammen fra York til Manchester etter å ha vært på den europeiske samfunnspsykologiske kongressen. Vi havnet tilfeldigvis ved siden av et gammelt ektepar som vi etter hvert ble godt kjent med. Det ble snakk om fotballag, og det viste seg at den gamle mannen heiet på et annet lag enn den byen han bodde i. Fredrik spør hvordan dette blir mottatt når han forteller det til andre der han bor. Da utbryter kona ”han har ikke snakket så mye med noen som helst på flere år, som han har gjort på denne togturen!” Fredrik vet å skape gode relasjoner til ulike mennesker.
Begrepet superterapeut (supershrinks) oppstod første gang i en artikkel i 1974 av Ricks, og det var ikke forskeren som fant det på. Det var barna som befant deg på institusjonen det ble forsket på som gjorde det. Da nye barn kom til institusjonen kom det dem raskt for øre ”psst, sørg for å komme til den terapeuten der, hun er en supershrink. Men ikke han der, han er en stinkyshrink….”.
Omid V. Ebrahimi gir oss svar om psykisk helse under pandemien og bruker forskerblikket når han møter pasienter på klinikken.
Parforholdet kan være en viktig drivkraft i bedringsprosesser ved spiseforstyrrelser, fremgår det av marsutgaven av Psykologtidsskriftet.
«Komplisert sorg» er blitt en del av WHO´s diagnosemanual. I augustutgaven av Psykologtidsskriftet vender Atle Dyregrov tommelen opp, men mener barn og unge som sørger ikke blir godt nok ivaretatt.
Redaksjonen i tidsskriftet Psykologi klinker i juniutgaven til med temanummer om psykoanalysens plass i et moderne helsevesen.
Forskning om kvalitet på kartleggingsverktøy og diagnosedebatt om personlighetsforstyrrelser. Aprilutgaven av Psykologtidsskriftet er i handelen.
Plastponnier som utfordrer kjønnsidentiteten og forskerkritikk av oppfatningen om at unge jenters psykiske helse stadig forverres. Februarutgaven av Psykologtidsskriftet er i handelen.
Emneord: behandling , forskning
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Superterapeuter
08. februar 2012 22:06:57
Eva Jacobsen
Superterapeuter
09. februar 2012 09:41:15
Siw Bekkhus
Superterapeuter
09. februar 2012 21:27:54
Hanne Moss
Superterapeuter
10. februar 2012 13:52:59
Per Halvorsen
Superterapeuter
10. februar 2012 14:02:00 (endret 10. februar 2012 14:02:18)
Anders Skuterud
Superterapeuter
15. februar 2012 06:49:29
Ola Nordmann
Superterapeuter
28. februar 2012 09:29:12
Gøran Gundersen