Støttesamtaler, behandling eller terapi?

Bilde av snakkebobler. Foto: YAY Micro

Pip pip…. Jeg gløtter på øynene og ser 04.00 lyse mot meg fra vekkeklokka. På tide å stå opp og teste Viggo Widerøes visjon om at i Norges langstrakte land kan man reise hvor man vil, innenfor en dag. For meg begynner denne dagen tidlig nok. Avgang Hamar stasjon 05.12. Her er det mange trøtte mennesker på toget, og jeg dupper litt selv. Fly til Trondheim, så videre til Namsos.

Følg debatten på Facebook

Som gammel trondheimsborger har jeg aldri vært glad i Værnes og dens lumske vinder og påfølgende turbulens. Å fly med Widerøe er alltid en opplevelse, man er liksom litt nærmere natur’n.

Jeg kommer helskinnet frem til Namsos og blir tatt imot av Roger Strømmen, leder for rus- og psykisk helsetjeneste i Namsos kommune. Gjennom den kompetansen jeg har på Klient- og resultatstyrt praksis (KOR), er jeg så heldig å få reise litt rundt å undervise og veilede i KOR.

Denne dagen er det Namsos som skal til pers.Namsos er en driftig kommune og har, i likhet med min egen kommune, en rådgiver i psykisk helse som er flittig til å skrive prosjektsøknader og drive utviklingsarbeid. Namsos har ansatt to psykologer på stimuleringsmidler fra helsedirektoratet og en tredje er på vei. Namsos har etablert Familiens hus, og der holder psykolog Trude til, for å jobbe med familier som har barn under 6 år.

Lotte Fossland og Trude Thorsen

Lotte Fossland og Trude Thorsen

Lotte er psykolog ved avdelingen rus- og psykiske helsetjenester, og en av dem jeg veileder i forhold til KOR. Et av temaene som kommer opp i veiledningen er begrepet behandling. Når man som psykolog kommer til kommunen hører man ofte at her driver vi ikke med behandling. Her foregår det støttesamtaler, et ord som jeg opplever at mange som jobber i kommunen egentlig ikke liker. For hva er egentlig behandling, og hva er støttesamtaler? Jeg søker råd i ordboken.

Behandling betyr kur, pleie eller terapi. Og terapi driver man overhode ikke med i kommunen. Støttesamtaler gir meg litt assosiasjoner til krykker, mens andre får kanskje mer positive assosiasjoner.  I min første bloggtekst reflekterte jeg rundt dette med terapi versus endringsarbeid. Men hva betyr det i praksis? Som kommunepsykolog møtte jeg for en tid siden en ung mann som søkte hjelp. Da jeg spurte han hva han trengte for å få det bedre, sa han noe meningsfullt å fylle dagene med.

Da jeg spurte hva jeg kunne bidra med, ønsket han at jeg stakk innom og pratet med han med jevne mellomrom, backet han opp, og hadde tro på han også på de tunge dagene. Etter en stund kom han i gang med både skole og jobb og fikk det mye bedre. Hva har jeg da drevet med? Støttesamtaler, behandling eller terapi? Eller er det egentlig så nøye hva vi kaller det, så lenge folk opplever bedring i livet sitt. Sammen med gjengen i Namsos blir vi enige om at fokuset må være på endring, og om folk opplever at det vi bidrar med hjelper.

Etter endt dag er det klart for mer turbulens. Jeg og en advokatdame fra Oslo, som også har vært på dagstur til Namsos, benker oss sammen på første rad for å motvirke flysyken. Vel oppe i luften spanderer hun et halvt glass rødvin for vel avsluttet arbeidsdag, og vi snakker psykisk helse den lille halvtimen det tar oss til Trondheim. Kl. 21.02 ankommer jeg Hamar stasjon igjen, og i morgen er det tilbake til hverdagen i Stange. Med en erfaring rikere fra kommunenorge.

Kommentarer

Støttesamtaler, behandling eller terapi?

Det er underlig med ord. Hva ville fastlegene sagt om de ble fortalt at de ikke skulle drive behandling? Klart at psykologer behandler pasienter i kommunen når de er ansatt der og ikke gjør annet forebyggende eller konsultativt arbeid. I nytt forslag til Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester er det utvetydig i formålet at (kommunen har ansvar for) "å forebygge, behandle...." og i opplistingen over ansvar for individ- og grupperettede helse- og omsorgstjenester skal kommunen drive "utredning, diagnostisering og behandling...."
Følg med på hjemmesiden og på annen måte om høringsarbeidet til Psykologforeningen. Og ha øynene åpne for høringsarbeidet der dere jobber. Kanskje det gis mulighet for påvirkning.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.