8. februar 2011
Overgrepssaken i Alvdal har blitt grundig dekket av media, og især min lokalavis Hamar Arbeiderblad. Noen morgener har jeg hoppet over sidene om overgrepssaken, andre ikke. For dette er sterk kost. Seksuelle overgrep er et så vanskelig tema at jeg har grublet lenge på om jeg tør å skrive om det.
Det er ekspertene på området som uttaler seg i aviser og andre medier. Jeg er verken ekspert eller har jobbet spesielt mye med problematikken. Men jeg er kommunepsykolog med fokus på førskolebarn. Og har dermed jevnlig kontakt med barnehagene der de små barna i min kommune oppholder seg i til daglig. Også de barna som utsettes for seksuelle overgrep, og som vi trenger å finne.
Jeg sitter og leser om overgrepssaken i Aftenposten mens min sønn på 8 år sitter overfor meg og spiser kveldsmat. ”Hva leser du om, mamma?” spør han, og kommenterer noen av bildene. Jeg blir da klar over at jeg aldri har snakket med han om slike ting. Samtidig leser jeg i avisen at unge som har blitt utsatt for overgrep ikke visste at dette var galt fordi ingen hadde snakket med dem om det. Både de unge og ekspertene oppfordrer til at dette må snakkes om. Helst så tidlig som i barnehagen, for å forebygge og oppdagede barna som opplever seksuelle overgrep tidligst mulig.
Jeg har lest flere debattinnlegg der man fremhever viktigheten av at overgrep skal tales i hjel, ikke ties i hjel. Det er overgrepene som er skadelig, ikke synliggjøringen av at de eksisterer. Med en så detaljert beskrivelse av hva som skjedde med barna i Alvdal er det umulig å ikke la seg berøre. Og vi trenger å bli berørt, fordi det er da vi får grunner til å engasjere oss i å skape forandring.
Jeg bestemte meg for å snakke med sønnen min om seksuelle overgrep. Det var litt rart, og jeg lurte på om han ville bli redd eller skremt av dette. Noe av det han ble mest opptatt av var at det måtte være trygt for barnet å si ifra. Vi hadde snakket litt om hvorfor det kunne være vanskelig å fortelle det til noen, den voksne kunne ha kommet med trusler. Dette forstod han godt, og han mente at den voksne måtte bli tatt bort fra barnet, slik at ikke mer vondt kunne skje. Min frykt for at temaet skulle være skremmende for han var dessuten helt ubegrunnet. Han syntes det var greit at han visste om det.
Min sønns opptatthet av trygghet minnet meg på en jente som fortalte meg om overgrep hun var blitt utsatt for. Da jeg spurte om hun tenkte på å fortelle det til en voksen, sa hun at det tenkte hun på hele tiden, men hun turte ikke. Hun var redd for ikke å bli trodd, og at det ville føre til at overgrepene ble verre. Hun trodde også dette bare skjedde med henne, og at det dermed var hennes feil. Ingen hadde jo noensinne snakket med henne om at voksne kan gjøre slike ting mot barn, og at det er galt.
Når overgrepssaken i Alvdal går mot slutten og medieoppslagene avtar, la oss sørge for at vi ikke glemmer de andre barna som blir utsatt for seksuelle overgrep i andre kommuner i Norge. Vi har alle et ansvar for å skape trygghet rundt barna, slik at de tør å si ifra, tidlig. Hvis ikke vi voksne tør å snakke om seksuelle overgrep med barn, hvordan kan vi forvente at barna gjør det?
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
Emneord: barn og unge , kommunikasjon , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Skal vi snakke med barna om Alvdal?
08. februar 2011 15:44:38
Psyk Bergen
Skal vi snakke med barna om Alvdal?
08. februar 2011 16:09:59
Katja
Skal vi snakke med barna om Alvdal?
08. februar 2011 18:42:11
Lars-Ole Kristensen
Skal vi snakke med barna om Alvdal?
14. februar 2011 15:49:33
Jarle Holseter
Skal vi snakke med barna om Alvdal?
30. januar 2014 07:17:03
Anonym