Også kommunepsykologer jobber evidensbasert

Fingeravtrykk. Foto: YAY Micro

I forrige uke var jeg på tillitsvalgtkurs for kommunepsykologer. Der traff jeg 13 av mine like, og jeg fant ut hvor nyttig det er å dele erfaringer fra vår hverdag. For en gjeng engasjerte psykologer! Det finnes nok like mange forskjellige stillingsbeskrivelser for kommunepsykologer i dette landet som det finnes kommunepsykologer. Men til tross for dette tenker vi ganske likt om hvordan vi driver god psykologisk praksis i kommunene.

Kommentér denne bloggen

Ingrid fra Ringerike er en ekte idealist og prototypen på fleksibel psykolog. Hun fortalte meg at hun har en liten allergivennlig hund med på jobb. Mina hopper opp på fanget til klientene, og de kan kose med den. Ganske fint å ha noe mellom hendene når man skal snakke med psykologen. Barna forteller de andre på skolen at de skal trene hund, ikke at de skal til psykolog. Hunden er litt redd for enkelte ting, så derfor må barna hjelpe den å bli tryggere.

Ingrid Sønstebø og Lars-Ole Kristensen

Ingrid Sønstebø og Lars-Ole Kristensen

En gang skulle Ingrid hjelpe et lite barn med alvorlige traumer. Hun har tidligere jobbet ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, og kan mye om behandling av traumer. Men barnet var veldig urolig, og Ingrid trodde først ikke det var mulig å bruke den typen kognitiv terapi som har vist seg effektiv ved denne type problematikk. Men hun bestemte seg for å prøve likevel, og fikk hunden til å hjelpe seg. Mina deltok aktiv, prinsippene for behandlingen ble fulgt og barnet ble mye bedre. Maken til flott eksempel på godt psykologarbeid som er helt i tråd med Prinsipperklæringen om evidensbasert psykologisk praksis ! Integreringen av den best tilgjengelige forskningen med klinisk ekspertise sett i sammenheng med barnets egenskaper og kontekst. Fleksibilitet og kreativitet er ingen motsetning til evidensbasert praksis!

Lars-Ole jobber i Sandnes kommune. Han forteller om en hel delegasjon fra kommunen, og lederen på BUP som har vært på besøk hos BUP Gällivare i Nord-Sverige, og sett på hvordan de hjelper barn og unge der. Her har de en tilnæring basert på systemisk tenkning og nettverksmøter. Det hadde visst vært rene hallelujastemningen da de kom tilbake, og inspirasjonen hadde vært på topp. Så forteller Lars-Ole meg at de ønsker å se nærmere på KOR (Klient- og resultatstyrt praksis), et verktøy for brukermedvirkning og kvalitetssikring av tjenestene. Og da spisser jo jeg ører, for de som kjenner meg, vet at dette kan betraktes som et aldri så lite spesialfelt hos meg. Så mens Lars-Ole tenker på hvordan de kan innføre KOR i Sandnes, tenker jeg på hvordan jeg skal få med meg Stange kommune og BUP-lederen på Hamar til Nord-Sverige på ekskursjon.

Kjersti Hildonen

Kjersti Hildonen

Og så var jo Kjersti med oss på tillitsvalgtkurset. Den tillitsvalgte over alle tillitsvalgte. Som gikk i bresjen for lavterskeltilbudet for barn og unge i Lørenskog kommune (der det var planlagt store kutt) og endte opp på Dagsrevyen i beste sendetid. Enden på visa var at tilbudet ble helt skjermet for budsjettkutt! Hennes historie kan dere lese her. Kjersti er en sann inspirasjon og viser at det virkelig går an å gjøre en forskjell, hvis man står på for noe befolkningen vil ha.

Og så møtte jeg Jens som er eneste kommunepsykolog i hele Finmark og jobber i Vadsø kommune, og Ole-Petter i Bærum der det til sammen jobber 19 psykologer og har et av Norges mest omfattende kommunale tjenestetilbud for barn og unge med psykiske lidelser.

Jens Jensenius og Ole-Petter Eidjar

Jens Jensenius og Ole-Petter Eidjar

Og enda flere som står på for å gjøre en psykisk helsetjeneste tilgjengelig for befolkningen i kommunene.

Til inspirasjon for oss alle!

 

 

 

 

Kommentarer

Emneord: evidens , førstelinjen

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.