”Og så liker jeg meg sjøl!”

Min yngste datter Lise på 2 ½ år er for tiden veldig opptatt av å fortelle dem hun liker at hun liker dem, og øser av seg kjærlighetserklæringer titt og ofte. Her om dagen fortalte hun meg at hun liker alle medlemmene av familien vår, og ramset opp samtlige.

Og til slutt slo hun seg på brystet og sa ”Og så liker jeg meg sjøl!”

Selvfølelse kan beskrives som det vi føler om oss selv. På godt og vondt. Barn med god selvfølelse kjenner seg verdifull uansett om de mestrer eller feiler, og kan be om hjelp om det er noe de ikke får til. De er godt kjent med sine egne følelser og behov, og vet hvordan de kan uttrykke disse. God selvfølelse er å kjenne at du er en som kan noe, og du tror at du får til. Tillitt til egen mestring og mot til å bruke evnene våre er også en del av selvfølelsen.

"Vet ikke hvem jeg er"

I jobben min møter jeg mange som har liten grad av opplevelse om hvem de er. Når jeg spør dem om å beskrive seg selv så kan de ikke svare. En dame sa til meg: ”Noen ganger når jeg ser meg selv i speilet, så vet jeg ikke hvem jeg er. Jeg vet ikke hva det er som er meg.” Andre kan si at det har de aldri tenkt på, de ser nesten rart på meg når jeg stiller dem dette spørsmålet. De har nok med å takle livets utfordringer, ofte relatert til barna.

En gang spurte jeg en dame om hva hun ønsket for seg selv i livet. Hun så på meg med et forsiktig blikk og fortalte om hva hun hadde drømt om siden hun var barn, men som aldri hadde blitt noe av. Blikket hennes fortalte meg om en redsel for at jeg skulle latterliggjøre henne for å ha denne drømmen, eller realitetsorientere henne om hva hun kunne forvente i sin livssituasjon. Da jeg forfulgte ideen hennes, lyste hun opp og viste en side av seg selv som jeg ikke hadde sett før. Litt senere da jeg spurte henne hva det var som hadde hjulpet av det vi hadde gjort sammen sa hun ”det var det at du hadde tro på meg”.

"Når vi koser"

Selvfølelse utvikles i relasjon til andre. Å skaffe seg en selvfølelse kan man ikke gjøre alene, det er i kontakt med omsorgspersonene at barn utvikler en følelse av seg selv. Det er kjærligheten foreldre viser sine barn som bygger selvfølelsen, ikke teknikker for barneoppdragelse. Barn har behov for sikkerhet og trygghet og en visshet om at foreldrene er glade i dem uansett hva de gjør. Ved å vise barnet at man elsker og verdsetter det for det det er, vil også barnet tenke positivt om seg selv.

Det er mange måter å vise barn at man er glade i det på. Klemmer og kos, anerkjennende ord og oppmerksomhet og tid sammen med foreldrene er med på å få barnet til å føle seg verdifullt. Ved å bli godt kjent med barnet kan man lære hva det spesielt setter pris på og som gjør at det føler seg elsket. For noen barn er dette kvalitetstid sammen med foreldrene, for andre er det måten vi snakker til barnet på ved bruk av kjærlige ord. Når jeg spør datteren min på fem om hva det er vi gjør som gjør at hun vet at vi er glade i henne, kommer det kontant ”når vi koser”.

Godt arbeidsmiljø

Mange har vokst opp med foreldre som på en eller annen måte ikke har greid å bygge en god selvfølelse hos dem. Da er det godt å vite at vi gjennom hele livet har muligheten til å utvikle oss i samspill med andre. Arbeidsplassen er et sted der det er viktig for mange å føle seg verdsatt, og få anerkjennelse for at det man gjør faktisk betyr noe. Ved å utrykke at man verdsetter sine kolleger vil man ikke bare oppnå et mer positivt arbeidsmiljø, men det kan også være med på å utvikle gode selvfølelser, uten at man nødvendigvis setter ord på dette.

Lise har skjønt hvor viktig det er å vise at vi setter pris på hverandre, også utenfor familiens kjerne. Helt uoppfordret kunne hun fortelle meg at ”Vet du hva mamma. Jeg liker Reidun (som er styrer i barnehagen). Og da blir Reidun glad”.

Kommentarer

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.