4. mai 2012
Her om dagen fikk jeg en telefon fra en mor som jeg har hatt kontakt med en god stund. Forut for telefonsamtalen var jeg fornøyd med at ting gikk bra for henne, og jeg tenkte at hun snart ikke hadde behov for hjelp fra meg mer. Men så ringer hun meg altså ”Birgit, nå er det tull med NAV igjen”.
Jeg kjenner at motet synker og all energi suges ut av meg. Hun er fortvilet. ”Jeg har fått ny saksbehandler og hun forstår ikke situasjonen min. Kan du ringe henne og forklare. Jeg har prøvd, men det virker ikke som om hun skjønner”.Og selvsagt må jeg det. For når det ikke fungerer med NAV, så blir det vi jobber med lite nyttig, og så forverres situasjonen for hele familien. Igjen.
Noe av det jeg liker aller minst med jobben min er når jeg må ringe til NAV på vegne av folk som opplever seg dårlig behandlet eller ikke forstått. Og det er flere grunner til det. Den ene er at jeg har liten tid til å henge på telefonen for å få tak i saksbehandleren, og ofte tar dette alt for lang tid. For det andre synes jeg det er så unødvendig at jeg må gjøre dette. Ja, det irriterer meg faktisk litt. Hvorfor er det så vanskelig å sette seg inn hva folk trenger for å bli friskest mulig eller for å leve et verdig liv. For det er jo det de fleste ønsker.
Noen ganger, når foreldre ringer meg og er fortvilet, tenker jeg inni meg ”hvordan kan det være mulig at ett offentlig system (NAV) lager arbeid for et annet offentlig system (meg)”. Men det kan jeg jo ikke si høyt. Maria Gjerpe skriver i et debattinnlegg i Dagbladet om NAVigatørene som bare er der for å gjøre det de kan for å møte akkurat deg, der du er, med det ene for øye at du skal bli sterkest og friskest mulig. For disse er brukermedvirkning mer enn et fyndord. De følger raskt og tett den enkelte og finner gode, individuelle løsninger. Gjerpe skriver at dette vil være bra, nyttig, effektivt og ressursbesparende! Jeg er ikke i tvil om at hvis man hadde mer fokus på riktig hjelp til den enkelte og dens individuelle behov, så ville det være enorme gevinster i dette.
Dette gjelder ikke bare NAV, men alle deler av de offentlige tjenestene. Men så lenge vi er mer opptatt av at systemet fungerer enn at folk fungerer, så får vi dyre, byråkratiske tjenester som gir mer motløshet enn håp. Hvis man passer inn i systemet og boksene, så er det vel og bra. Men faller man utenom, ja, da kan det blir veldig vanskelig.
Jeg synes på mange måter Gjerpes ide om NAVigatører er bra, men samtidig er det noe absurd i at vi må lage en egen tjeneste som skal gjøre det som alle burde gjøre! Noen ganger når jeg snakker med fagfolk om samhandlingsreformen, får jeg denne NAV-uroen over meg. Det blir mye snakk om at systemene må samarbeide godt, hvor skal tiltakene ligge og hvem som skal gjøre hva. Hva folk selv ønsker og trenger for å få det bra er det ikke alltid like mye fokus på. Om det vi gjør faktisk virker, blir mindre viktig enn at tiltakene blir iverksatt til rett tid på rett sted. Det blir litt sånn ”operasjonen var vellykket, men pasienten døde”.
Nå vil kanskje noen si at jeg er for fokusert på alt som ikke fungerer, og at mange også får god hjelp fra NAV. Men når det er noe som ikke fungerer, så tenker jeg at det er en god mulighet til å gjøre forbedringer. Som jeg til min glede leste på et russekort som min datter hadde hanket inn her om dagen ”Failure is sucess if we learn from it”.
Jeg er så heldig at jeg er med på å bygge opp en tjeneste der folks tilbakemeldinger om hva som er virksomt, er retningsgivende for hvordan vi utvikler tjenesten. Hvis noe av det vi gjør viser seg å være lite nyttig, ja da slutter vi rett og slett med det. Rammene vi har er slik at det er rom for fleksibilitet og individuelle løsninger. Men det krever også at man tenker nytt i møte med hver enkelt familie.
Dette kan kanskje for noen fortone seg slitsomt, fordi her kan ingen gå på autopilot. Men å se at det man gjør har stor effekt for den enkelte, er både motiverende og gir energi. For oss er dette veldig enkelt. Jeg skulle ønske det var det for alle.
1. januar 2009 ble det gitt nye bestemmelser om krav til helsepersonells attester, erklæringer osv. Forskriften skal bidra til å øke kvaliteten på ulike former for attester.
En pasientjournal er en samling eller sammenstilling av opplysninger om en pasient i forbindelse med at det ytes helsehjelp (1). Slike journaler skal opprettes i alle typer virksomheter der det ytes helsehjelp.
Velkommen til det første i en ny serie intervjuer med psykologer i ledelse. Hvert intervjuobjekt blir oppringt av Psykologforeningens journalist og svarer på et knippe standardiserte spørsmål. Hvert intervjuobjekt skal utfordre en lederkollega til neste runde. Første kvinne ut er Ingvild Svenkerud Aasen, leder av NAVs Arbeidslivssenter i Hedmark, som gir råd om helsefremmende arbeidsmiljø og sykefraværsoppfølging i IA-bedrifter.
Hva vet vi om unges psykiske helseproblemer, utdanning og arbeidsliv? Noen svar finnes i Nordlandsforsknings litteraturststudie ”De trodde jeg var en skulker, men jeg var egentlig syk”, som er laget på oppdrag fra NAV.
Emneord: NAV
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Lærer NAV?
04. mai 2012 13:27:48
P Olsen
Lærer NAV?
04. mai 2012 19:30:08
Eva Jacobsen
Lærer NAV?
04. mai 2012 19:59:37
MariasMetode / Maria Gjerpe
Lærer NAV?
04. mai 2012 23:04:52
S. Tømmerås
Lærer NAV?
05. mai 2012 15:16:13
B.K.
Lærer NAV?
06. mars 2013 14:40:24
fortvila 23
Lærer NAV?
24. februar 2015 08:11:26 (endret 24. februar 2015 08:25:28)
Per Halvorsen