23. mars 2011
Tragiske hendelser omtalt i media, minner oss om at prisen kan bli høy hvis fagfolk ikke snakker sammen. Men kan vi bare bestemme oss for at nå skal vi samarbeide, slik samhandlingsreformen legger opp til?
I forrige uke var jeg på Fagtorg i Sarpsborg arrangert av blant annet R-BUP. Årets tema var ”På tvers – men sammen! Hvordan skape gode tjenester for barn og unges psykiske helse” Jeg skulle holde innlegg om hvordan vi kan løse utfordringene sammen, med psykolog på laget i kommunene.
På fagtorget hadde jeg med meg boka om Christoffer Kihle Gjerstad . Gutten som døde som følge av mishandling av sin stefar. Boka heter ”Jeg tenker du skjønner det selv” og er skrevet av Jon Gangdal. Boka har gjort inntrykk. Inntrykk fordi jeg forstår hvor liten flik av et barns liv jeg får innsikt i når jeg sitter på mitt kontor på helsestasjonen. Og hvor fattig en anamnese på BUP blir om det en liten gutt opplever, erfarer, tenker og føler i livet sitt. Jeg leser fra boka for de rundt 250 deltagerne, og en trykkende stillhet brer seg i salen. Dette er sterk kost.
Media viser oss når overgrep mot barn får fatale følger. Slik som Christoffer, og slik som overgrepssaken i Alvdal. For disse barna var ikke problemet at det var for få fagfolk involvert. Problemet var at disse ikke snakket tilstrekkelig sammen eller med barnas nettverk. De gjorde hver sine observasjoner hver for seg, men ingen så hele bildet.
Hvordan skal vi få til samhandling når ingen faggrupper eller tjenester tar ansvar for det? På helsestasjonen er de opptatt av hva helsesøstrene gjør, og at det er for få av dem. Barnevernet er underbemannet og skriker etter flere ressurser. Og hva er det særegne ved psykologene, nå som vi skal innta kommunene. Alle synes å være opptatte av seg og sin unike kompetanse, og hvordan de kan få utført mest mulig av den. Blir det da tid igjen til samhandling?
Samarbeidet mellom de ulike aktørene skjer i et mellomrom, i hverandres bed eller på arenaer vi aldri har vært før. Vi snakker ulike språk, har forskjellig forståelse, tenker ulikt. Og vi skal samarbeide med en familie, som igjen har sin forståelse. Vi strever. Hvem tar ansvaret for mellomrommene? Hvem tar oppgaven med å se hele bildet? Mellomrommet glapp for Christoffer og det glapp for de overgrepsutsatte barna i Alvdal. Hvordan kan vi unngå at det glipper igjen?
Når forsamlingen i Sarpsborg har kommet seg etter høytlesningen om Christoffer, forteller jeg om våre ambisjoner for barna i Stange. Vi har valgt å bruke psykologene som ledere av ”mellomrommet”, der Familiehjelpa i Stange kan forstås som et mellomrom. Familiehjelpa har ingen egne ansatte, men er satt sammen av personer fra de ulike tjenestene i kommunen som arbeider sammen. BUP og andre samarbeidspartnere involveres når det er nødvendig. Erfaringer så langt er at samarbeid og samhandling er særdeles krevende. Det må holdes fast i hele tiden, fordi man så lett faller tilbake til sine egne måter å gjøre ting på. Samarbeid skjer ikke av seg selv.
Greier vi å fange opp barn som Christoffer? Jeg vet ikke. Det er lett å snakke samhandling, men det er mye vanskeligere å gjøre samhandling. Med hardt arbeid og øvelse blir vi forhåpentligvis bedre på det enn vi er i dag. Og en dag blir vi kanskje gode.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Emneord: barn og unge , forebygging , samhandlingsreformen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Kunne vi unngått Christoffer-tragedien med samhandling?
23. mars 2011 14:59:22
noen tanker
Kunne vi unngått Christoffer-tragedien med samhandling?
24. mars 2011 18:59:53 (endret 24. mars 2011 19:00:29)
Anne-Kristin Imenes
Kunne vi unngått Christoffer-tragedien med samhandling?
24. mars 2011 21:59:27
Kårhild Husom Løken
Kunne vi unngått Christoffer-tragedien med samhandling?
29. mars 2011 17:24:33
Eva Glenjen
Kunne vi unngått Christoffer-tragedien med samhandling?
13. mars 2013 15:50:11
anonym