Birgit Vallas kommuneblogg
Birgit Vallas kommuneblogg

Birgit Valla blogget som kommunepsykolog, ansatt i Stange kommune i Hedmark, i Virksomhet Barn og Familie. Bloggen er avsluttet.

Denne teksten er inspirert av de menneskene jeg har truffet gjennom det siste året.

Emneord: førstelinjen

Snakkeboble. Fot: YAY Micro

Når man skriver om pasienter, klienter eller brukere tror jeg man skal tenke på om det er greit for personen å lese det som skrives. Og så må man være bevisst på om det man skriver kan oppleves krenkende, og om personen kan bli dårligere av å lese det.

Emneord: kommunikasjon

Det er åpenbart at det foregår noe i Anders Behring Breiviks hode som gjør han avvikende, og som har ledet han til de handlingene han har begått. Men å skulle forklare dette med et diagnosesystem med så store mangler, vil mislykkes uansett hvor mange eksperter man setter på saken.

Emneord: behandling , diagnose

Feedback. Foto: YAY Micro

Å innføre systematiske tilbakemeldinger fra klientene i psykisk helsevern kan være en tungrodd affære. Nylig fortalte en avdelingsleder at han ønsket å gjøre noe med dette, men at terapeutene ikke var interessert. De hadde ikke behov for slike tilbakemeldinger. Klientene var dessuten ikke til å stole på i slike spørsmål, mente de.

Stress. Foto: YAY Micro

Har du noen ganger opplevd at arbeidsoppgavene vokser deg over hodet, og at tankene ligner mer og mer bekymringer for alt som skulle vært gjort? Du ligger og grubler lenge før du sovner, eller du våkner altfor tidlig og tankene kverner i hodet til det er på tide å stå opp, langt fra uthvilt. Stressnivået er høyt og du er mer fraværende både overfor kolleger, partner og barn.

Kvinne med speil. Foto: YAY Micro

Psykologers selvinnsikt synes å begrense seg til historier om alt det gode psykologien har bidratt til, uten debatt om eventuelle negative bieffekter.

Emneord: brukere , etikk

Barnehånd med rose. Foto: YAY Micro

Vi vet at kulturen påvirker barneoppdragelsen, men hvordan er påvirkningen den andre veien: Hvordan preger vårt syn på barndommen verdiene vi bygger samfunnet på?

Emneord: barn og unge , brukere

Bilde av hode med spørsmålstegn. Foto: YAY Micro

Det er erfaringer om hva som fungerer, som hjelper oss å utforme gode tjenester. Men av en eller annen grunn ser det ut til at fagfolk innen psykisk helse har tungt for å lære av erfaring om hva som virker.

Emneord: brukere

St. John University

Å få muligheten til å dra på europeisk samfunnspsykologisk konferanse er ikke alle kommunepsykologer forunt. Programheftet lister opp de underligste titler på parallellsesjoner og strør om seg med fremmedord som jeg ikke forstår. Akademia er sterkt representert i programmet til en konferanse som visstnok skal handle om folk flest i samfunnet.

Emneord: brukere , forskning

Logo til familiehjelpen i Stange. Bilde: Shannon Brubeck Valla

Bilde: Shannon Brubeck Valla

I 2008 fikk Stange kommune avvik ved Fylkesmannens landsomfattende tilsyn. Tilsynet avdekket at kommunen ikke hadde et system som sikret at utsatte barn og deres familier ble fanget opp og fikk riktig hjelp til riktig tid. Dette er historien om hvordan avviket ga støtet til en helhetlig satsing på psykisk helse for barn og familier.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.