07. januar 2016 (endret 05. februar 2018)
Et mål skal angi hva som skal oppnås i lederutviklingen, ikke hvordan. Unngå generelle beskrivelser; konkretiser, spesifiser og kvantifiser.
Skal vi kunne vurdere oppnådde resultater i etterkant, er det viktig at målene er konkrete og målbare. Jo mer generelle målbeskrivelser, jo vanskeligere å vurdere resultatoppnåelse. Målene skal også være en ledetråd i gjennomføringen.
Det er to type mål i utviklingsarbeid av ledere og medarbeidere. Det er saksmål og person/atferdsmål.
Saksmål er ofte lettere å beskrive da de gjerne omfatter kvantifiserbare mål som økonomi, kvalitet, servicegrad og andre nøkkelindikatorer («KPIèr»). På personsiden kan dette være vanskeligere. Nærmeste leder bør, sammen med deltakeren formulere gode atferdsmål eller relasjonsmål som følges tett opp underveis i utviklingsarbeidet.
Ekspempler på person/adferdsmål:
Person/atferdsmål kan være vanskelig å evaluere og måle. Noen metoder som brukes er medarbeiderundersøkelser, spørreundersøkelser (inkludert 360 graders evalueringer) eller medarbeidersamtaler med leder.
Overordnet mål for lederutvikling utarbeides på ulike organisatoriske nivåer. I lederutviklingsarbeidet kan det være at vi definerer et overordnet mål for organisasjonen. I tillegg er det viktig at målet brytes ned til mål for den enkelte leder. Her kan kunnskap- og læringsmål, holdning og atferdsmål, ferdighetsmål og resultat- og effektmål være relevant.
Sjekkliste:
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
Hva i all verden kan vi vente oss av den nye fagsjefen i Norsk psykologforening? Og hva tar han med seg han som går, utover skjorteskiftene sine?
Kritikk mot manglende oppfølging av avtalespesialister får sentral plass i maiutgaven av Psykologtidsskriftet.
- Psykologer har mye lederkompetanse i bagasjen. Så lenge de unngår å bli terapeuter i lederrollen, går det bra.
Emneord: ledelse
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.