25. januar 2017 (endret 15. februar 2017)
Barn og unge vil ha meglingsteam og fadderordning for å gjøre skolen bedre.
Barn og unge fra hele landet har fått være med på å definere ulike problemstillinger de møter på i hverdagen. Det skal være med på å gi innhold til det nye livmestringsfaget i skolen.
13. april 2016 la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram stortingsmeldingen Fag – Fordypning – Forståelse . Der lover Regjeringen å prioritere folkehelse og livsmestring i skolen. For å gi faget kjøtt på beinet, fikk Landsforeningen for ungdomsorganisasjoner (LNU) i oppdrag å foreslå hvordan skolen kan gjøre barn og unge bedre rustet til å mestre livene sine.
Hovedmålgruppen i rapporten som når foreligger, har vært 12- og 13-åringer, som er i en overgangsfase mellom barneskolen og ungdomsskolen.
I følge rapporten er særlig tre forslag som utmerker seg og er del av løsningsforslaget:
Last ned rapporten «Livsmestring i skolen - For flere små og store seire i hverdagen»
Meglingsteam skal hjelpe elevene med å løse konflikter seg i mellom og er et miljøbyggende tiltak som elevene selv bidrar til, heter det i rapporten.
Buddyordningen skal være med på å bygge sosial kompetanse og hjelpe til smidige overganger i skolehverdagen.«Ordningen vil være med på å gi elevene trygghet i en overgangsfase hvor mye er nytt og ukjent», skriver LNU-rapportørene.
"Meglingsteam skal hjelpe elevene med å løse konflikter seg i mellom
"
Samtale en til en med helsesøster tar høyde for at jevnlig samtale med en god voksen, vil kunne avdekke viktig utfordringer for den enkelte elev.
Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, hilser velkommen konkretiseringen av hvordan skolen kan bli en aktiv arena for å fremme god psykisk helse hos barn og unge.
– Rapporten bør være viktig inspirasjon til politikerne når de skal diskutere partiprogrammene på landsmøtene i løpet av vinteren og våren. Der bør forebygging for barn og unge få en sentral plass, sier han.
Sammen med Mental Helse Ungdom, Elevorganisasjonen, Psykiaterforeningen, Norsk Lektorlag og Rådet for psykisk helse lanserte Norsk psykologforening i 2015 Boken som mangler . Kampanjen samlet seks organisasjoner som gikk sammen om et opprop til kunnskapsministeren om å innføre kunnskap om psykisk helse i undervisningen.
Å gjøre skolen til en sentral arena for barn og unges psykiske helse, er en del av Norsk psykologforenings hovedsatsingsområde Forebygging for barn og unge som ble vedtatt videreført etter foreningens landsmøte i 2016.
Norske skoler rapporterer om store utfordringer, og ønsker hjelp til å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge, ifølge en ny undersøkelse fra Psykologforeningen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
President Håkon Kongsrud Skard forteller om Psykologforeningens hovedsatsingsområde 2019-2022.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Bedre skolemiljø. Bedre foreldrekontakt. Færre barn og unge som blir henvist til psykiske helsetjenester (BUP) og PPT. Mindre sykefravær blant lærerne.
Emneord: barn og unge , skole
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.