Sier nei til minoritetstilpassede tester

Helsedirektoratet svarer nei på Psykologforeningens forespørsel om ressurser til å tilpasse utredningsinstrumenter til minoriteter. Det går fram av et brev datert 31. august 2011.

I Norge brukes psykologiske tester til en rekke formål, blant annet til diagnostisering av psykiske lidelser og psykisk utviklingshemming, utredning av kognitiv funksjon og evnenivå, utredning av lærevansker, hukommelse, etc. Testene som benyttes, er som regel tilpasset majoritetsbefolkningen. Psykologforeningen har imidlertid tatt til orde for å kvalitetssikre testverktøyene når de brukes på mennesker fra andre kulturer.

- Dette er spesielt viktig når man skal bruke testverktøy som en del av vurderingsprosesser som utløser rettigheter (f.eks rett til behandling, spesialundervisning m.m.), opplyser spesialrådgiver Andreas Høstmælingen i Norsk Psykologforening.

Han sier det er trist at Helsedirektoratet ikke finner ressurser til å fokusere på dette viktige arbeidet.
- I verste fall kan det føre til feilaktig testresultat, sier han.

Høstmælingen sier Helsedirektoratets avgjørelse har implikasjoner for hvem som skal kunne administrere og tolke tester.

- Hvis man må bruke tester som ikke er skikkelig normert, innebærer det at de som bruker dem, må ha meget høy testbrukerkompetanse slik at det ikke blir gjort tolkninger og vurderinger det ikke er grunnlag for. Dette burde være en vekker for myndighetene slik at de i større grad jobber for å sikre at de som bruker tester, har tilstrekkelig testbrukerkompetanse, mener han.

Emneord: tester

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.