Tor Levin Hofgaard
01. mars 2018 (endret 02. mars 2018)
God ledelse og styring i helseforetakene er viktig for å gi best mulig tilbud til pasientene. Denne holdningen er basis for Psykologforeningens påvirkningsarbeid overfor helsemyndighetene.
Stortinget behandler i øyeblikket to saker som omhandler hvordan helseforetakene styres. Først i representantforslag om ledelsesreform i offentlige sykehus , så i Stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet i 2016 .
Tor Levin Hofgaard
"Våre standpunkter er klare og har vært holdt fram overfor myndighetene gjennom flere år
"
God ledelse og styring i helseforetakene er viktig. Først fremst for å optimalisere sluttproduktet – gode psykiske helsetjenester. Og det kan ikke skje uten at kjernetroppene i spesialisthelsetjenesten har gode arbeidsvilkår og armslag til å forvalte psykologifaget til beste for pasientene. Psykologforeningens standpunkter er klare og har vært holdt fram overfor myndighetene gjennom flere år.
Nå følger vi opp med å levere innspill både til forslaget om ledelsesreform og stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet. Først og fremst etterlyser vi mer faglig ledelse i helseforetakene.
Faglig ledelse handler om at man finner kriterier for godt fag som brukes som styringsverktøy, ikke bare aktivitet. Faglig ledelse innebærer økonomisk styring på overordnet nivå, mens førstelinjeledelse forholder seg til de faglige kriteriene for god pasientbehandling. I dag ser vi dessverre at de økonomiske insentivene har sklidd helt ned til behandlernivå. Det må bli større rom for faglig beslutningsmyndighet nærmest mulig pasientene.
Psykologforeningen har derfor bedt Stortinget bidra til et mer faglig og pasientnært innhold i det videre arbeidet med ledelse i helseforetakene og kvalitet i psykisk helse.
Tor
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
Emneord: ledelse
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.