Heidi Svendsen Tessand, visepresident med ansvar for fag- og profesjonspolitikk
24. mai 2018
Gode oppvekstvilkår for barn og unge må sikres uavhengig av foreldrenes økonomi og status på arbeidsmarkedet.
Folkehelserapporten som ble offentliggjort rett før nasjonaldagen, viser at helseforskjellene i Norge øker. Utviklingen befester den triste trenden fra 2010. Da ble forskjellene større etter en utflating tiåret før. Vi er inne i en utvikling der de med høyere utdanning og inntekt drar ifra.
Det gir grunn til bekymring. Psykologforeningens medlemmer vet mye om hvordan lav sosioøkonomisk status og sosial ulikhet øker risikoen for skjevutvikling. Barn i familier som skårer lavt på sosioøkonomisk status, får oftere helseproblemer i oppveksten og har færre ressurser å spille på i møte med skolen og i overgangen til arbeidslivet.
"Det må være en av våre fremste samfunnsoppgaver å skåne barn for konsekvensene av sosial ulikhet
"
Heidi Svendsen Tessand
Dette er effekter som i mange tilfeller reproduserer seg selv og dermed kan bli et mønster som manifesterer seg gjennom generasjoner. Denne kunnskapen var bakgrunnen for at vi i landsmøteperioden 2016-2019 gjorde reduksjon av sosial ulikhet til overbygning for vårt hovedsatsingsområde Forebygging for barn og unge. Gode oppvekstvilkår for barn og unge må sikres uavhengig av foreldrenes økonomi og status på arbeidsmarkedet.
Høsten 2017 leverte vi høringsuttalelse til NOU 2017:6 Offentlig støtte til barnefamiliene . Der tok vi til orde for en familiepolitikk for sosial utjevning:
Dette er tre tiltak som har støtte også i forskningsmiljøer. Vår appell til politikerne er at de omsettes i praktisk politikk.
Det må være en av våre fremste samfunnsoppgaver å skåne barn for konsekvensene av sosial ulikhet.
Hilsen Heidi
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.