Per Halvorsen
25. januar 2018 (endret 26. januar 2018)
I 20 år har antallet avtalepsykologer stått stille. Helsemyndighetens bestilling er soleklar, men helseforetakene er trege med å levere.
– I forhold til folketallet er dekningen blitt dårligere, sier spesialrådgiver i Norsk psykologforening, Heidi Roald.
Flere regionale nyhetsmedier har berørt problemstillingen, og Psykologforeningens budskap er entydig:
Heidi Roald
– Kapasiteten burde ha vært økt med 50 prosent. Det er god samfunnsøkonomi. Avtalespesialister inngår i det offentlige tilbudet. I motsetning til hos helprivate psykologer, betaler pasienten bare egenandel.
– For pasientene betyr avtalespesialistordningen kontinuitet og stabilitet, uttaler Heidi Roald både til Stavanger Aftenblad 13. desember og Bergens Tidende 16. januar.
Roald sier Psykologforeningen de siste fire årene har jobbet sammen med de regionale helseforetakene for å legge til rette for flere hjemler. Avtaleverket er fornyet, samarbeidsavtaler og nye dataverktøy er på plass. Likevel kommer ikke de forventede hjemlene, noe Roald finner frustrerende:
– På landsbasis trenger vi 200 flere avtalepsykologer. Det vil ikke løse alle problemer, men vil øke kapasiteten og gjøre tjenesten mer tilgjengelig for pasientene, sier hun til Bergens Tidende.
Avtalespesialister skal nå jobbe sammen med poliklinikkene om henvisninger og vurderinger i psykisk helsevern. Psykologforeningen har sikret en avtale med helseforetakene.
Selvstendig næringsdrivende? Nå blir sparing til pensjon mer skattegunstig!
Det er over syv ganger flere psykologer med driftsavtale per innbygger i Oslo enn i Vest- Agder som ligger helt på bånn. Allmenlege Knut Sand Bakken i Flekkefjord roper varsku.
Pasienter som står i kø for samtaler med psykolog, bør være skuffet. Helseminister Bent Høie bør være skuffet.
Avtalespesialistene får en inntektsvekst på 2,8 prosent, den samme som frontfaget og offentlig sektor. Takstsystemet er tilpasset gruppebehandling, og det er åpnet for e-terapi.
– Avtalespesialister må sikres samme inntektsvekst som resten av offentlig sektor, sier Rune Frøyland, visepresident i Psykologforeningen.
Emneord: privatpraksis
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.