Tvungen ferie i oppsigelsestiden og sykdom under ferien

Må jeg ta ut ferie i oppsigelsestiden?

Spørsmål

Jeg har sagt opp jobben min og arbeidsgiveren min krever at jeg avvikler ferien jeg ikke allerede har tatt ut i oppsigelsestiden. Har jeg rett til å motsette meg dette? En sommer tidligere var jeg syk store deler av ferien min, men opplevde ikke at min arbeidsgiver hadde forståelse for dette. Har jeg noen rettigheter til å få ny ferie da?

Svar

Utgangspunktet er at arbeidsgiveren må ha ditt samtykke for å legge ferien din i oppsigelsestiden. Har du imidlertid tre måneder eller lengre oppsigelsestid, kan arbeidsgiveren legge ferien i oppsigelsestiden din. Som arbeidstaker kan du kreve at ferien legges til oppsigelsestiden hvis det etter oppsigelsesfristens utløp ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden (1. juni til 30. september).

Hvis du blir syk før du har gått ut i ferie, kan du kreve ferien utsatt, forutsatt at du leverer sykmelding senest den siste arbeidsdagen før ferien egentlig skulle begynt.

Når det gjelder sykdom i ferie, har du krav på å få et tilsvarende antall virkedager ferie utsatt og gitt som ny senere i ferieåret. Dette må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes for arbeidsgiver med en gang du er tilbake på jobb. Tidligere hadde ferieloven en bestemmelse om at man måtte ha vært helt arbeidsufør i minimum seks virkedager (inkludert lørdag) for å ha krav på å få antallet feriedager igjen senere. Dette kravet er imidlertid nå fjernet fra ferieloven.

Retten til ny ferie gjelder bare ved arbeidstakers egen sykdom, ikke ved barns sykdom.

Emneord: oppsigelse , sykefravær

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.