Artikler for deg som ønsker å starte privatpraksis.
Klienter ønsker ofte å betale egenandeler med bruk av bankkort. Dette sikrer også en rask og lite arbeidskrevende prosess med å sikre at egenandelene er betalt.
Norsk psykologforening får fra tid til annen spørsmål fra enkeltpasienter om det er riktig at de skal måtte betale psykologen for faste timeavtaler som pasienten har avbestilt av ”nødvendige grunner”.
Ved oppstart av privatpraksis må du skaffe deg oversikt over nødvendige og lovpålagte forsikringer. Her har vi laget en oversikt over de viktigste.
Merverdiavgiften reguleres av merverdiavgiftsloven. Den hjemler også flere unntak fra avgiftsplikten. For psykologer er unntakene for helse- og undervisningstjenester særlig relevante. De fleste psykologtjenester skal det altså ikke beregnes merverdiavgift av, og en har dermed ikke fradragsrett for merverdiavgift. Som privatpraktiserende er det imidlertid viktig å være oppmerksom på noen grensetilfeller.
Ved å drive privatpraksis er en både ansvarlig for å føre journaler og å ha et journalsystem. Slik har den enkelte psykolog også plikt til å sikre forsvarlig oppbevaring av journalene.
Som selvstendig næringsdrivende har du, i likhet med andre som har bodd og arbeidet i Norge, rett til alderspensjon fra folketrygden. Hvor mye du får utbetalt er avhengig av hvilken opptjening du har og har hatt, og hvor mange år du har vært i arbeidslivet.
Skal du starte opp eller avslutte privatpraksis? Husk å melde fra til kommune eller regionalt helseforetak. Ved oppstart skal du også melde fra til arbeidsgiver og Brønnøysundregistrene.
Det er flere måter å organisere en privatpraksis på. De ulike selskapsformene har både fordeler og ulemper. Her er en oversikt over de mest relevante.
Det stilles i utgangspunktet ingen konkrete krav til selve utformingen av lokaler til bruk i privat helsetjeneste.