Mangfoldskompetanse i psykologisk praksis. Å skape allianse på tvers av sosial bakgrunn og kulturell tilhørighet
Målgruppe: psykologer og psykologspesialister, relevant for alle utdanningene og psykologer i både 1, 2 og 3.linjetjenesten.
Målsetting:
Å øke psykologers bevissthet rundt egen identitet og sosiokulturelle blindsoner i møte med klienter med annen erfaringsbakgrunn. Bidra til å øke psykologers interkulturelle trygghet og mangfoldskompetanse i terapirommet. Kjenne betydningen av kultur og klasse og ta hensyn til dette i psykologfaglig arbeid (fra helsefremming til behandling).
Forventet læringsutbytte for deltakerne:
- Kunnskap om sosial klasse, familieøkonomi og barns oppvekstbetingelser. Blindsoner og fallgruver når terapeut og klient har ulik sosioøkonomisk status.
- Bevissthet rundt egen kultur.
- Kunnskap om identitetsutvikling, privilegier, makt og rasisme.
- Refleksjoner rundt hvordan oppnå likeverdige tjenester og kulturell ydmykhet i vårt arbeid.
Kjenne til relevante lover og føringer ift arbeid med urfolk og andre minoriteter.
Kurset er for de som tør utfordre seg selv og egne holdninger, som er villig til å investere og utvikle seg personlig. Det blir både gøy og utfordrende. Det vil være spekket med øvelser og eget arbeid i tillegg til å gi faglig påfyll.
Om kurslederne:
Ingvild Stjernen Tisløv er spesialist i klinisk samfunnspsykologi og har jobbet i det statlige barnevernet siden 2011. Hun er daglig leder i Reynd AS (www.samfunnspsykologi.no ), universitetslektor på Psykologisk Institutt, sitter i fagutvalget for barn og ungdom og er kursleder på spesialistutdannelsen i samfunn og allmennpsykologi. Hun er spesielt engasjert i sammenhengen mellom levekår, økonomi og psykisk helse.
Cecilie Kolflaath Larsen er spesialist i klinisk samfunnspsykologi og har 17 års erfaring som psykolog som har arbeidet med kultur. Hun er ansatt i Nasjonalt Samisk Kompetansesenter og har ansvaret for å være med å danne likeverdige tjenester i alle landets barnevern, familievern og krisesentre. Hun har også et enkeltmannsforetak der hun veileder, underviser og tar sakkyndige oppdrag. Hun har tidligere jobbet i Kina og med flyktninger og andre minoriteter som har opplevd strukturell vold.
Kursinnhold:
Hvem er jeg og hva er min kultur, mine holdninger og mine verdier ? v/ Cecilie Kolflaath Larsen, spesialist i klinisk samfunnspsykologi.
Privilegier, makt og rasisme; innvirkning på identitet og betydning i behandlingsrommet. v/Cecilie Kolflaath Larsen og Jessica Harnischfeger
Hvordan kan psykologer forholde seg til sosial klasse, fattigdom og økonomiske problemer? Levekårs betydning i behandlingsrommet v/ Ingvild Stjernen Tisløv, spesialist i klinisk samfunnspsykologi, universitetslektor og daglig leder i Reynd AS.
Religion og åndelighet; innvirkning på terapi:
Hamid Motegi Taleb og Cecilie Kolflaath Larsen
Hvilken påvirkning har kultur og mistillit på konfliktløsning?
Hamid Motegi Taleb og Cecilie Kolflaath Larsen
Mellom innleggene settes det av tid til refleksjon og gruppearbeid – etiske problemstillinger, erfaringsutveksling, hvordan overføre denne kunnskapen til egen praksis hverdag?
Undervisningsmetode:
Foredrag, dialog, smågrupper og praktiske øvelser.