Vedlikeholdskurs

Temaer:
1) Tidlig samspill ved Vibeke Kjær (spesialist i barne- og ungdomspsykologi og barnefaglig sakkyndig)
2) Svangerskap og bruk av rusmidler - konsekvenser og påvirkning på fosteret ved Jon Sverre Skranes (overlege og prof.dr.med.) og Gro Christine Christensen Løhaugen (spesialist i nevropsykologi)

Startdato: 13.04.2023
Sluttdato: 13.04.2023
Avmeldingsfrist: 09.03.2023
Kurstype: Oppdateringskurs for sakkyndige
Sted: Oslo Kongressenter Folkets Hus, Youngs gt. 11 OSLO 0181
Totalt ant. timer: 8
Prosjektnr.: 40OSA23002

Psykologer og leger (Psykologer vil bli prioritert)

Målsetting
Å gi deltakerne en økt forståelse av hva autismespekterforstyrrelser er og å gi en oversikt over tiltak som kan være hensiktsmessige for personer med autismespekterforstyrrelser som har et evnenivå innen normalområdet (Asperger syndrom/ «høytfungerende autisme»).

Kursinnhold

• Introduksjon til autismespekterforstyrrelser (historikk)
  • Kjernevansker hos personer med autismespekterforstyrrelser
  • Kognitiv atferdsterapi for angstlidelser hos personer med autismespekterforstyrrelser
  • Søvnvansker hos personer med autismespekterforstyrrelser
  • Tilrettelegging i skole og arbeidssituasjon
  • Andre tiltak for personer med autismespekterforstyrrelser

Undervisningsmetode
Forelesning med powerpoint og gruppearbeid.

Om kursleder
Jon Fauskanger Bjåstad er psykologspesialist og har doktorgrad i klinisk psykologi. Han arbeider som forskningssjef for Klinikker for psykisk helsevern i Helse Stavanger og ved Institutt for militærpsykiatri og stressmestring (IMPS) i Forsvaret. Han har lang erfaring fra BUP innen arbeid med autismespekterforstyrrelser hos barn og ungdom. Som del av sin kliniske doktorgrad i Australia har Bjåstad jobbet sammen med Professor Tony Attwood som er en internasjonalt anerkjent ekspert på Asperger syndrom og autismespektertilstander. Han er godkjent veileder i kognitiv terapi av Norsk Forening for Kognitiv Terapi (NFKT).

Startdato: 21.09.2023
Sluttdato: 22.09.2023
Avmeldingsfrist: 17.08.2023
Kurstype: Forståelse av autismespekterforstyrrelser - kognitiv atferdsterapi
Sted: Christiania Qvartalet møtesenter, Grev Wedels plass 7 OSLO 0151
Prosjektnr.: 20FOR23003
Psykologer, psykologspesialister og psykiatere

Innhold
Metakognitiv terapi (MKT) er en innovativ behandling som kan anvendes på en rekke ulike lidelser, spesielt angsttilstander, kroniske depresjoner og traumer.

Kurset gir en introduksjon av MKT og hvordan den kan anvendes i spesifikke lidelser.  Pasienter opplever Metakognitiv terapi som en nyttig, effektiv og paradoksal behandling. Erfaringer viser at MKT kan anvendes der andre behandlinger ikke har lykkes.

Kurset ledes av Professor Hans M Nordahl, NTNU og kurset vil veksle mellom teori og praksiseksempler. Deltagerne får også anledning til å øve på metakognitiv dialog i arbeid med pasienter og noen sentrale teknikker på dette kurset.

Om kursleder
Hans M Nordahl er professor ved Institutt for Psykisk Helse ved NTNU, Trondheim. Han arbeider også som forsker/behandler ved Akuttseksjonen, Østmarka, St.Olavs Hospital, Trondheim. I 2007 startet han MCT Institute, Ltd i Manchester sammen med Dr Adrian Wells fra Manchester.  Nordahl har vært involvert i opplæring og utdanning av terapeuter og veiledere i en årrekke og har over 120 forskningspublikasjoner innen angstlidelser, depresjoner, traumer og personlighetsforstyrrelser.

Startdato: 10.10.2023
Sluttdato: 11.10.2023
Avmeldingsfrist: 05.09.2023
Kurstype: Metakognitiv terapi - Behandling av angst, depresjon og PTSD
Prosjektnr.: 20MET23003

Kurset inneholder blant annet ferdighetstrening, opplevelsesbaserte øvelser og undervisning med utgangspunkt i video av terapi.

Terapeuter som jobber med individualterapi. Det er ikke nødvendig med noen forkunnskaper om EFT.

Innhold

Deltakerne skal få en grunnleggende innføring i hva EFT er. Det blir særlig fokus på de viktigste empatiske intervensjonene og terapeutiske mikroferdighetene i metoden. I tillegg vil deltakerne bli presentert for de to mest sentrale stol-arbeidene i EFT, uoppgjorte forhold og selvkritikk-splitt.

Målsetting

• Praktiske ferdigheter for å jobbe opplevelsesbasert med endring av følelser i terapi

• konkrete intervensjoner som kan integreres og anvendes i egen praksis

Om kurslederne

Vanja Hjelmseth er psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen, og jobber med terapi, opplæring av terapeuter og veiledning innen metodene Emosjonsfokusert terapi og Emosjonsfokusert Ferdighetstrening. Hun er medforfatter på boken «Emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre – en lærebok for terapeuter og veiledere».

Anne Hilde Vassbø Hagen er leder og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen, og jobber med terapi, opplæring av terapeuter og veiledning innen metodene Emosjonsfokusert terapi og Emosjonsfokusert Ferdighetstrening. Hun er medforfatter på boken «Emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre – en lærebok for terapeuter og veiledere», «De seks store følelsene» og har skrevet boken «Sinte barn og sinte voksne». I tillegg har hun laget de populære Alfred & Skyggen-filmene om følelser.

Kurset godkjennes som vedlikeholdsaktivitet med 16 timer

Startdato: 19.10.2023
Sluttdato: 20.10.2023
Avmeldingsfrist: 14.09.2023