24. november 2016
– Ønsker psykologer å yte tjenester som samfunnet etterspør, er høy kompetanse på eldre og psykisk helse noe av det viktigste vi kan tilby.
Bente Brekne Karlsøen og Jørgen Wagle i Norsk eldrepsykologisk forening var kanskje de blideste utenfor landsmøtesalen etter at landsmøtedelegatene med solid majoritet valgte å integrere eldrepsykologi som spesialitet i Psykologforeningens spesialistutdanning.
Karlsøen og Wagle mener vedtaket er et fornuftig svar på en av de aller største helse- og velferdspolitiske utfordringene samfunnet står overfor
– Ønsker psykologene å yte tjenester som samfunnet etterspør, er høy kompetanse på eldre og psykisk helse antageligvis noe av det viktigste vi kan tilby, sier de.
"Ønsker psykologene å yte tjenester som samfunnet etterspør, er antageligvis høy kompetanse på eldre og psykisk helse noe av det viktigste vi kan tilby
"
Bakteppet er godt kjent: Demografiske endringer gjør at langt flere eldre lever lenger med sykdom og funksjonstap. Denne utviklingen stiller helsevesenet overfor spesielle utfordringer. Ett stikkord er samsykelighet:
– Godt voksne mennesker kan ha helseutfordringer der både fysiske og psykiske tilstander griper i hverandre og i noen tilfeller er vanskelig å skille fra hverandre. Psykiske symptomer kan fremstå som fysiske og vice versa, og legemidler kan virke annerledes. I tillegg kan psykiske lidelser komme til uttrykk på andre måter enn i den øvrige befolkningen. For eksempel kan depresjon fremstå helt annerledes hos eldre enn hos yngre.
– Alt dette gjør eldrefeltet såpass komplekst, at risikoen er tilstede for at psykiske lidelser hos eldre ikke blir tatt alvorlig nok.
– Nå viser Psykologforeningens øverste organ at det tar disse problemstillingene på alvor, og det er selvsagt vi som jobber i feltet, svært glade for, sier Karlsøen og Wagle
«Flere kommuner med psykiske helsetilbud for eldre». Slik lød den klare bestillingen da Stortinget vedtok eldrereformen «Leve hele livet».
«Eldres behov for psykiske helsetjenester er sterkt underkommunisert.»
Opptak av foredrag med Sissel Gran. Gran reflekterer over viktige spørsmål knyttet til aldring. Opptaket er fra Litteraturhuset i Oslo 22. mars.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Økt utdanning og bekjempelse av aldersstereotyper kan bedre eldres psykiske helse, viser årets første utgave av Tidsskrift for Norsk psykologforening.
Emneord: eldre
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.