Psykologforeningens landsmøte:

Nora Sveaass æresmedlem i Psykologforeningen

Nora Sveaass. Foto: Arne Olav L. Hageberg

Nora Sveaass. Foto: Arne Olav L. Hageberg

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Nora Sveaass, ble 24. november utnevnt til æresmedlem i Norsk Psykologforening. Begrunnelsen er blant annet Sveaass´ arbeid for å sikre menneskerettighetsperspektivets plass i psykologfaget.

Utnevnelsen skjedde under åpningen av Norsk Psykologforenings landsmøte.

Sveaass får utmerkelsen for sitt arbeid for menneskerettighetene, som går som en rød tråd gjennom hennes psykologkarriere. Helt siden 1986 har hun vært heltidsengasjert i arbeidet med flyktninger og asylsøkere i Norge. Hun har vært særlig opptatt av mennesker som har vært traumatisert av menneskerettighetsbrudd og overgrep. Hun arbeidet først ved Psykososialt Team for flyktninger, deretter ved Psykososialt senter for flyktninger, UiO inntil dette ble nedlagt i 2004. Etter dette ledet hun Seksjon for flyktninghelse og tvungen migrasjon ved Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress. Siden høsten 2008 har hun vært ansatt ved Psykologisk Institutt.

Psykologforeningens sentralstyre legger i sin begrunnelse for vedtaket om æresmedlemskap vekt på Sveaass´ personlige engasjement som har gjort inntrykk langt utover landets grenser. Siden 2005 har hun vært innvalgt som medlem av FNs torturkomite, der hennes faglige bakgrunn og sterke fokus på torturofres situasjon gir et verdifullt bidrag til bredden og kvaliteten i komitéens arbeid. For sitt årelange engasjementet for flyktninger og asylsøkere ble hun i 2009 belønnet med Amnestys årlige menneskerettighetspris.

Sveass har vært sterkt engasjert også i Norsk Psykologforening, der hun tok initiativ til opprettelsen av foreningens menneskerettighetsutvalg, MRU, som hun har ledet siden starten i 1998.

Sveaass la i sin takketale vekt på betydningen av kjennskap til menneskerettighetene i alt psykisk helsearbeid. Hun minnet om at Norge og norske psykologer har et stort ansvar for å bidra til å sikre menneskerettighetene for mennesker underlagt tvungent psykisk helsvern.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.