Psykologforeningens landsmøte:

På vei mot en ny kommunal helsehverdag

Tor Levin Hofgaard. Foto: Arne Olav L. Hageberg

Tor Levin Hofgaard. Foto: Arne Olav L. Hageberg

- Vi ha fått økende politisk gjennomslag for ideen om lett tilgjengelig psykisk helsehjelp i førstelinjen, men vi trenger mer enn ord og prosjektbaserte løsninger. Vi vil ha penger på bordet og en tydelig lovfesting av psykisk helsehjelp. Det sa president Tor Levin Hofgaard da han åpnet Psykologforeningens landsmøte i Sandefjord 24.-26. november for 96 delegater.

Ved forrige korsvei, under landsmøtet i 2007, ble ”psykolog i kommunen” utpekt som foreningens hovedsatsingsområde. Målet var å få samfunnet, politikere, myndigheter, brukere og andre til å snakke om psykologer som en selvsagt del av kommunehelsetjenesten. Foreningen ville innføre begrepet ”psykologisk lavterskel” som noe mer enn anbulante team (ACT), og tidligintervensjonsteam ved psykose.

Landsmøtesalen under åpningstalen. Foto: Arne Olav L. Hageberg

Landsmøtesalen under åpningstalen. Foto: Arne Olav L. Hageberg

- Vi ville stake ut veien mot en ny forståelse av hvordan man utnytter psykologisk kompetanse i lokalsamfunnet, og vi er kommet et godt stykke på vei, fremholdt Hofgaard og redegjorde for statusen etter tre år:

  • Ideen om lavterskeltilbud har fått økende politisk gjennomslag
  • Det er blitt bevilget nærmere 100 millioner til utprøving av psykologer i kommunene
  • Det er etablert faglige nettverk av kommunepsykologer.
  • Statsbudsjettet for 2011 slår fast at utprøvingen av psykologer i kommunen skal evalueres for å kunne videreføres i en best mulig form.

Men Hofgaard etterlyste også myndighetenes vilje til å vise enda større muskler i kommunalt psykisk helsearbeid:

- Vi er lei av ord, klapp på skulderen og prosjektbaserte løsninger. Det må penger på bordet og tydelig lovfesting på plass, sa han.

Han benyttet anledningen til del ut verbale blomster til Psykologforeningens lokale tillitsvalgte som jobber iherdig for at medlemmene skal få best mulige arbeidsvilkår.

- Beretningen til dette landsmøtet dokumenter hvilken overveldende innsats våre frivillige tillitsvalgte legger ned for at hver og en av oss skal få velfortjent kompensasjon for den jobben vi gjør som psykologer, sa han.

Sentrale temaer under landsmøtet blir også utvikling av spesialistutdanningen og fremtidens medlemsgrunnlag.

Emneord: førstelinjen

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.