06. oktober 2009 (endret 16. oktober 2015)
Begrenset tilgang til andre behandlingsalternativer enn medisiner er en av flaskehalsene i det psykiske helsetjenestetilbudet. Det fremgår av Nasjonalt folkehelseinstitutts rapport Psykiske lidelser i Norge: Et folkehelseperspektiv som ble offentliggjort 6. oktober.
Behandling med legemidler, først og fremst antidepressiva, er den vanligste behandlingen for psykiske lidelser i tillegg til støttesamtale med allmennlegen, heter det i rapporten. Den som slår fast at det finnes god behandling for psykiske lidelser. Det er imidlertid en utfordring er å få behandlingen fordelt i befolkningen, heter det.
Forfatterne peker ut fem flaskehalser på veien mot å gi mennesker med psykiske lidelser virksom behandling :
Rapporten viser også til de samfunnsmessige kostnadene ved psykiske lidelser og dokumenterer at gjennomsnittsalderen for innvilgelse av uførepensjon for psykiske lidelser er cirka ni år lavere enn for somatiske tilstander og lidelser. ”Dette medfører flere tapte arbeidsår ved uførepensjonering for en psykisk lidelse enn for en somatisk lidelse” heter det.
Rapporten problematiserer legenes sykmeldingspraksis. Forfatterne skriver blant annet ”Mye tyder på at generøs sykemeldingspraksis blant leger kan forverre tilstanden hos personer med psykiske lidelser. Sykemelding for lidelser som angst og depresjon kan bidra til å forsterke opplevelsen av sosial isolasjon, inaktivitet, negativ grubling, og mulighet til å ruse seg. Større vilje til å forsøke å holde mennesker med psykiske lidelser i jobb vil derfor kunne redusere en del av disse konsekvensene av psykiske lidelser.”
Omtrent halvparten av befolkningen vil i løpet av livet vil rammes av en psykisk lidelse, cirka en tredjedel i løpet av ett år.
Forekomsten av psykiske lidelser i Norge er omtrent på nivå med det vi finner i andre vestlige land.
Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
– Arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.
Emneord: behandling , forebygging , legemidler , samhandlingsreformen , sykefravær
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.