Helsepsykologi

– Vi må vekk fra silotenkning i helsevesenet

Nicholas Wilkinson

Stortingsrepresentant for SV, Nicholas Wilkinson, advarte mot silotenkning i helsevesenet da han åpnet Psykologforeningens nasjonale konferanse om helsepsykologi 12. mars.

– Fysiske sykdommer og psykologiske tilstander påvirker hverandre gjensidig. Det gjør at vi må skape større sammenheng i helsevesenet enn vi har i dag, sa han.

– Behovene til en pasient med brukket ben og en som i tillegg har en aktiv psykose eller rusmisbruk, vil være vidt forskjellige. De må møtes på forskjellige måter. Det må systemet for hvordan sykehusene blir finansiert, ta høyde for, sa han.

SV-representanten var saksordfører da Stortinget tidligere i år vedtok å be Regjeringen evaluere hvordan innsatsstyrt finansiering (ISF) påvirker sykehusenes prioriteringer. Wilkinson er redd for vridningseffektene som kan følge av ISF.

Byråkratisk og ineffektivt

Han mener finansieringssytemet er for diagnosefokusert, byråkratisk og tar ressurser bort fra pasientbehandlingen.

"

Diagnoser skal ikke brukes som et administrativt finansieringsverktøy

"

– Diagnoser skal ikke brukes som et administrativt finansieringsverktøy, sa han.

Den nasjonale konferansen om helsepsykologi er et årlig arrangement i regi av Norsk psykologforening. Formålet er å bidra til å utvikle helsetjenester som ser psyke og soma i sammenheng.  

Allianse for helsepsykologi

Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, minnet om gjennombruddet i 2016 da det ble bestemt at sykehusavdelinger for barn og unge med kroniske tilstander, skal sikres tilgang på nødvendig psykologkompetanse.

– Det er fortsatt mye å gå på, og fagmiljø og pasientorganisasjoner står skulder ved skulder gjennom Nasjonal allianse for helsepsykologi , sa han.

Alliansen ble introdusert under åpningen av en konferanse om klinisk helsepsykologi 5. mars 2015, og stadig flere organisasjoner tilslutter seg.

Emneord: helsepsykologi

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.