Tar initiativ for å bekjempe vold mot kvinner

Kvinne som hever hånden for å si stopp.

«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.

Den europeiske føderasjonen av psykologorganisasjoner (EFPA), der også Norsk psykologforening er medlem, markerer dagen ved å minne om at vold mot kvinner (både psykisk og fysisk) er et betydelig problem . Både for kvinnene som blir berørt og samfunnet som helhet.

I artikkelen Å være offer for vold i nære relasjoner, viser psykologspesialist Hanne Netland Simonsen til forskning (2005) som dokumenterer at hver fjerde kvinne i Norge har vært utsatt for vold eller trusler om vold.

Se video med Hanne Netland Simonsen

 

Både kvinner og menn som har vært utsatt for vold, trenger et hjelpetilbud poengterer hun. Likefullt har langt flere kvinner enn menn vært utsatt for alvorlig partnervold (sparket, tatt kvelertak på, banket opp).

I artikkelen beskrive Netland Simonsen blant annet voldens dynamikk og hvordan også barn kan bli alvorlig berørt. Avslutningsvis forteller hun om aktuelle hjelpetilbud

EFPA påpeker viktigheten av at helseprofesjonene har høy bevissthet og god kunnskap om vold i nære relasjoner i møte med pasientene slik at vold kan avdekkes og kvinnene få hjelp.

Organisasjonen tar blant annet til orde for tydeligere retningslinjer og opplæringsprogrammer for helsepersonell.

Emneord: kjønn

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.