Statsbudsjettet

Sterk appell om utenforskapets barn

Stortingsbygningen

Det var seksårige Emilie som spilte hovedrollen da Psykologforeningen ga sine budsjettinnspill til medlemmer av Stortingets helse- og omsorgskomite 30. oktober.

Visepresident i Psykologforeningen, Heidi Tessand, etterlyste en «kraftpakke» for psykiske helse på statsbudsjettet for 2018. Det gjorde hun ved å ta utgangspunkt i den høyst virkelig Emilie, som illustrerer at  sosioøkonomisk utenforskap kan ha en høy pris og at psykiske helseproblemer er den viktigste årsaken til at unge blir uføretrygdet. (Kilde: NAV).

  • Emilie som gikk i første klasse og ikke kunne invitere barna i klassen hjem på bursdagen sin fordi moren hadde ikke råd til pølser og brus.
  • Som da hun var ni, måtte lyve om at hun hadde en kneskade for å forklare hvorfor hun ikke kunne begynne på skitrening fordi hun ikke hadde penger til utstyr.
  • Og som i løpet av skolekarrieren hadde såpass høyt fravær at hun til syvende og sist droppet ut av skolen og fikk psykiske helseproblemer.
Heidi Svendsen Tessand

Heidi Svendsen Tessand

Les også

Høy pris

– Mennesker som Emilie, som faller utenfor fellesskapet tidlig, koster det norske samfunnet enorme summer i tapte skatteinntekter og uførekostander. Det må vi gjøre noe med, sa Tessand før hun presenterte Psykologforeningens liste med punkter for en psykisk helsepolitikk som monner:

  • Tverrfaglige team i alle kommuner
  • Sikker finansiering for psykologer i kommunene
  • Kompetanseløft på psykisk helse for alle som jobber i barnehager og skoler
  • Et styrket barnevern
  • Realisering av den gylne regel i spesialisthelsetjenesten

Etterlyste kraftpakke

Tessand, som hadde fagsjef Andreas Høstmælingen som bisitter, minnet om at virkemidler som forebygging og helsefremming har bred støttet i Stortinget.

– Fanger vi opp Emilie før hun faller ut, kan hun bidra på lik linje med andre skatteytere. Og vi trenger at alle er med. Bruk budsjettprosessen til å lage det krafttaket for den psykiske helsen som dere snakket om i valgkampen, appellerte Tessand.

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.