Ruster opp psykisk helsehjelp til barnevernsbarn

Tenåringsjente på huske

For at barnevernsbarn skal få tilbudet om psykisk helsehjelp de trenger, foreslår fagfolk å utpeke egen barnvernansvarlig i spesialisthelsetjenesten.

Barn i barnevernet har høy forekomst av psykiske lidelser og sammensatt behov for helsetjenester, men helsetilbudet er utilstrekkelig. Det slås fast i den nye rapporten Oppsummering og anbefalinger fra arbeidet med helsehjelp til barn i barnevernet  som ble publisert 18. november

Barnevernsbarn har samme rett til nødvendig helsehjelp som andre barn, «.. men det er viktig å sikre at dette faktisk skjer i praksis. Det vurderes derfor å foreligge behov for særlige løsninger for å sikre dedikerte og mer tilgjengelige helsetjenester til denne gruppen», heter det i rapporten som utgis av Helsedirektoratet og Barne- ungdoms- og familiedirektoratet i fellesskap.

Les også

Egen barnevernansvarlig

De to direktoratene har sammen med fagmiljøene utarbeidet ti anbefalinger for å sikre barnevernsbarna bedre helsehjelp. Det anbefales blant annet å utpeke egen barnevernansvarlig i psykiske helsevern for barn og unge (PHBU). Barnevernsansvarlig bør samarbeide tett med kommunens helse- og omsorgstjenester, heter det.

Rapportforfatterne legger vekt på at psykologer i kommunen vil bidra til å styrke tjenestetilbudet til barnevernsbarna.

I rapporten tas det også til orde for økt bruk av digitale verktøy i behandlingen, og det blir foreslått at det etableres kommunale oppfølgingsteam for barn og unge med sammensatte behov, som også ivaretar oppfølging av barn med hjelp fra barnevernet.

 

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.