Per Halvorsen
13. september 2017 (endret 05. april 2018)
Hva er viktig å legge vekt på når foreldre som ikke bor sammen, skal organisere omsorgen for barn under tre år? Last ned brosjyren Omsorg for barn under tre år når foreldrene ikke bor sammen
Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP) står bak brosjyren som er en revidert utgave av «Samvær 0-3 år» fra 2014.
Styreleder i FOSAP, Bodil Solheim, sier anbefalingene i brosjyren forutsetter at foreldrene har grunnleggende tillit og respekt for hverandre, og støtter opp under barnets forhold til den andre og dennes familie.
Den nye brosjyren er tydeligere på viktigheten av god og jevn kontakt med begge foreldre, uansett barnets alder, og den:
– Våre vurderinger er i hovedsak en generell veiledning til foreldre som ikke lever sammen når barnet blir født, eller går fra hverandre uten at begge foreldre har blitt kjent og etablert et forhold til barnet. I tilfeller der begge foreldre har etablert en relasjon til barnet før bruddet, anbefales det at kontakten hver av foreldrene hadde til barnet, blir videreført etter bruddet i den grad det er mulig, understreker Solheim.
Hun sier det vanligvis vil være bra for barnet å motta omsorg fra begge foreldre, og at det bør være hyppige samvær med den av foreldrene barnet ikke overnatter mest hos.
Det finnes imidlertid ingen fasit som passer for alle. Det vil alltid være nødvendig å gjøre en særskilt vurdering i hvert enkelt tilfelle:
– Hvor omfattende samværet skal være, avhenger av hvor godt barnet og samværsforelderen kjenner hverandre, egenskaper hos barnet og foreldrene, og samarbeidsklimaet, sier Solheim.
Hun understreker at det ikke finnes forskning som gir noe klart og entydig svar på hva som er den beste løsningen for barn i denne situasjonen.
– Det finnes imidlertid mye litteratur som understøtter viktigheten av et barns kontakt med begge foreldre, også fra de er helt små, sier hun.
I brosjyren gis råd tilpasset barnets alder. Rådene forutsetter at begge foreldre og barnet fungerer innenfor normalvariasjonen. Solheim sier at aldersavgrensningene ikke må betraktes som absolutte. Hun understreker at tidspunktet for når det vil være riktig å trappe opp samværene, vil variere fra barn til barn.
0 - 6 MÅNEDER: Regelmessige, hyppige, korte samvær - for eksempel flere ganger hver uke - i tilknytning til barnets hjem og nærmiljø, med hovedomsorgspersonen tilgjengelig eller i nærheten. Det er viktig at begge foreldre deltar i barnets daglige rutiner knyttet til måltider, stell og legging av barnet. For å fremme tilknytningen mellom barnet og samværsforelderen, bør det legges til rette for at samværsforelderen også får mulighet til å være noe alene med barnet.
6 - 12 MÅNEDER: Hyppige og regelmessige samvær over flere timer for eksempel flere ganger i uken, i eller utenfor barnets hjem. Hvis den geografiske avstanden ikke er for stor og reisetiden for lang, er det fint om barnet i denne perioden også kan bli kjent med samværsforeldrens hjem. Dersom barnet finner seg fint til rette i samværsforelderens hjem, og det ikke er forstyrrende i forhold til barnets rutiner i forhold til amming, går det an å forsøke også enkelte overnattinger der.
Det er viktig å være oppmerksom på at mange barn i en periode rundt ett-årsalder kan reagere sterkere på fravær fra hovedomsorgspersonen og på kommunikasjon med ukjente eller lite kjente mennesker, uten at dette er tegn på at noe er galt.
Det er viktig å ta hensyn til barnet i slike situasjoner, spesielt i overleveringssituasjoner, som kan kreve litt ekstra tid.
12 - 18 MÅNEDER: I denne perioden kan en prøve ut overnatting for eksempel hver eller annenhver uke. I den mellomliggende tiden bør det være hyppige samvær. I denne perioden begynner de fleste barn i barnehage. Det øker den samlede belastningen på barnets kapasitet til å venne seg til fravær fra hovedomsorgspersonen. For noen barn er dette ukomplisert, mens andre trenger litt mer tid.
18 - 24 MÅNEDER: Dersom forholdene ligger til rette for det, vil de fleste barn nå være bekvemme med overnatting hver uke, eventuelt i tillegg til noen kortere samvær.
Dersom noen av samværene legges til hverdager, gir det samværsforelderen mulighet til å gjøre seg godt kjent med henting og levering i barnehage. Nå vil de fleste barn huske godt og lettere formidle seg. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at det vil være store individuelle forskjeller i om barn trives med å sove et annet sted enn det er vant til, og hvor lett de mestrer endringer.
2 - 3 ÅR: I denne perioden kan en forsøke overnattinger flere netter etter hverandre, for eksempel hver annen helg og i ferier, i tillegg til noe midtukesamvær.
Brosjyren vurderer også samværsordninger for barn etter treårsalder. Den lister dessuten opp faktorer som tilsier at det er rimelig å vurdere enten mer eller mindre samvær.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Emneord: barn og unge , sakkyndighet
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.