Kritisk til effekten av antidepressiver

Antidepressiver er mindre effektive enn tidligere antatt og det omfattende forbruket skulle tilsi, skriver legene Arne E. Vaaler og Ole Bernt Fasmer i en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Vaaler og Fasmer viser blant annet til forskning som dokumenterer betydelig seleksjonsskjevhet til fordel for studier hvor antidepressiver har kommet positivt ut sammenliknet med placebo. «Studier med ufordelaktige resultater for preparatene har tendens til å forbli upublisert», skriver de.

Gå til kronikken: Antidepressive legemidler – klinisk praksis må endres. 

Vaaler og Fasmer mener det er et overforbruk av antidepressive legemidler i norsk praksis. De mener årsaken kan være ukritisk markedsføring fra legemiddelindustrien.

«De fleste studier er designet for å finne effekter til fordel for preparatene. (…) Det er viktig at både forskning og praksis foregår uten binding til legemiddelindustrien. Mest av alt trenger vi legemiddelinformasjon fra uavhengige kilder», skriver de to kronikkforfatterne.

Vaaler er førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og overlege ved Seksjon for akuttpsykiatri, St. Olavs hospital.

Fasmer er professor dr. med. og leder ved Seksjon for psykiatri, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Bergen.

Emneord: legemidler

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.