Per Halvorsen
04. mars 2019 (endret 25. mars 2019)
Parforholdet kan være en viktig drivkraft i bedringsprosesser ved spiseforstyrrelser, fremgår det av marsutgaven av Psykologtidsskriftet.
Fagredaktør Kjersti Gulliksen har intervjuet Cynthia Bulik, professor i psykologi, og en av verdens ledende forskere og klinikere i behandling av spiseforstyrrelser. Bulik er opptatt av hvordan forholdet til partneren virker inn på bedringsprosesser ved psykiske lidelser. I to nye behandlingsprogrammer er parterapi et viktig element.
Pasienter får bedre behandlingsresultat i de tilfellene der partnere går inn og aktivt understøtter reell tilfriskning og symptomendring. Relasjoner i alle former – til foreldre, partnere, venner og terapeuter – blir ofte pekt på som svært sentrale for bedring av pasientene selv.
– Det er kraftfullt å ha noen som tror på deg, og som blir ved din side gjennom den ikke-rettlinjede bedringsprosessen, sier Bulik.
I serien «faglig innspill» gjennomgår Kirsten Rasmussen, Erik Kroppan, Ragnhild Johansen og Antje Daniela Gross Benberg prinsipielle sider ved judisiell døgnobservasjon, et virkemiddel som kan tas i bruk for å vurdere strafferettslig tilregnelighet.
Forfatterne problematiserer at det ikke fins standardiserte retningslinjer for hvordan judisiell døgnobservasjon skal foregå. «Ulike tolkninger av hvordan slike observasjoner skal gjennomføres, kan derfor medføre varierende praksis i de forskjellige psykiatriske sykehusene», skriver forfatterne.
I den vitenskapelige artikkelen «Anker i normalitet» utforsker Elisabeth Adams Kvam, Hanne Weie Oddli og Anne Landheim bedringsprosesser hos mennesker med samtidig rus- og psykisk lidelse. Forfatteren mener at psykologer og andre som arbeider med menneske som er stilt utenfor normen, kan skape endring ved blant annet å ta utgangspunkt pasientens egne erfaringer.
Det kan være konstruktivt å vise en nysgjerrig holdning til hvordan den enkelte «… ser seg sjølv i fortid, notid og framtid. Metaforen anker i normalitet kan minne hjelparar på å sjå dei heilt unike livshistoriene, utan å miste sosiale forhold av syne», skriver de.
Tidsskriftet har intervjuet Tor Levin Hofgaard og Håkon Skard, som begge vil velges til president i Norsk psykologforeningen på landsmøtet i november.
Tidsskriftet eies av Norsk psykologforening, men har en selvstendig stilling overfor moderorganisasjonen. Det redigeres etter redaktørplakaten og er innmeldt i Fagpressen. Les Tidsskriftets formålsparagraf og etiske retningslinjer her . |
Omid V. Ebrahimi gir oss svar om psykisk helse under pandemien og bruker forskerblikket når han møter pasienter på klinikken.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
Psykisk helse i distriktene er ikke like høyt prioritert som i de store byene, sier Malin Fors i årets første utgave av Tidsskrift for Norsk psykologforening.
Mer moderne, mer aktuell, mer brukervennlig, men fortsatt Tidsskrift for Norsk psykologforening.
«Vi har ingen metoder for å skille ut de personene som dør i selvmord, fra den mye større gruppen av personer som har akkurat samme symptombilde, og som ikke dør.»
Emneord: Tidsskriftet , forskning
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.