Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening
10. oktober 2018
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
Gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse. Verdensdagen ble markert for første gang i 1992. Det skjedde etter at World Federation for Mental Health (WFMH) bestemte seg for at 10. oktober skal være den dagen i året da vi øker bevisstheten om psykisk helse over hele kloden.
Tor Levin Hofgaard
I Norge har denne bevisstheten kommet ganske langt. Den manifesterer seg i alt fra TV-programmer som «Stemmene i hodet» og «Jeg mot meg» til trykkferske budsjettdokumenter som bærer preg av at psykisk helse nå er en integrert del av sentrale samfunnsområder som arbeidsliv, skole, tannhelse, rehabilitering og folkehelse.
I Psykologforeningen er vi prinsipielle tilhengere av større bevissthet om psykisk helse. Å bidra til å fremme slik bevissthet på en god måte, er en del av vår eksistensberettigelse som samfunnsorganisasjon.
I år er «raushet» tema for Verdensdagen:
På samme dag Norge ved helsminister Bent Høie skrev under på en internasjonal erklæring om å prioritere psykisk helse , og å jobbe for å likestille psykisk og fysisk helse, er det ekstra trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning:
I slutten av september viste tall fra spesialisthelsetjenesten for perioden 2013-2017 at det har vært en kostnadsvekst i somatikken som er fem ganger høyere enn i psykisk helsevern. I somatikken har både kostnader og aktivitet, antallet pasienter og opphold, økt. I psykisk helsevern er veksten betydelig mindre. Innen rusbehandling har veksten stagnert.
"Raushet er ikke nødvendigvis gratis, men vi vet at det ofte lønner seg
"
Utviklingen står i skarp kontrast til at helseminister Bent Høie hvert år siden 2014 har gitt tydelig beskjed i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene (RHF-ene) om at det på regionnivå skal være en høyere vekst innen psykisk helsevern og i tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn i somatikken. Statsråd Høies pålegg har ikke ført til merkbare endringer. Det har gjort ham ikke bare misfornøyd, men skikkelig sur .
Det vi kaller «Den gylne regel» er altså langt unna å skape gylne tider i psykisk helsevern. På Verdensdagen for psykisk helse benytter vi derfor anledningen til å minne landets sykehusdirektører om mantraet for årets verdensdag: «Vær raus».
Raushet er ikke nødvendigvis gratis, men vi vet at det ofte lønner seg.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Forandringsfabrikken er ute med råd om god praksis i psykisk helsevern for barn og unge. «Bli kjent for trygghet», lyder ett av dem.
Stortingsrepresentant for SV, Nicholas Wilkinson, advarte mot silotenkning i helsevesenet da han åpnet Psykologforeningens nasjonale konferanse om helsepsykologi 12. mars.
Emneord: spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.