Verdensdagen

Ikke bare «raushet» i psykisk helse

Gutt gir bort blomst

På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.

Gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse. Verdensdagen ble markert for første gang i 1992. Det skjedde etter at World Federation for Mental Health  (WFMH) bestemte seg for at 10. oktober skal være den dagen i året da vi øker bevisstheten om psykisk helse over hele kloden.

Tor Levin Hofgaard

Tor Levin Hofgaard

I Norge har denne bevisstheten kommet ganske langt. Den manifesterer seg i alt fra TV-programmer som «Stemmene i hodet» og «Jeg mot meg» til trykkferske budsjettdokumenter som bærer preg av at psykisk helse nå er en integrert del av sentrale samfunnsområder som arbeidsliv, skole, tannhelse, rehabilitering og folkehelse.

I Psykologforeningen er vi prinsipielle tilhengere av større bevissthet om psykisk helse. Å bidra til å fremme slik bevissthet på en god måte, er en del av vår eksistensberettigelse som samfunnsorganisasjon.

I år er «raushet» tema for Verdensdagen:

  • Raushet stiller krav.  
  • Raushet gir bedre psykisk helse.
  • Du vil føle deg bedre ved å vise raushet, som det heter på Verdensdagens hjemmeside

På samme dag  Norge ved helsminister Bent Høie skrev under på en internasjonal erklæring om å prioritere psykisk helseog å jobbe for å likestille psykisk og fysisk helse, er det ekstra trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning:

I slutten av september viste tall fra spesialisthelsetjenesten for perioden 2013-2017  at det har vært en kostnadsvekst i somatikken som er fem ganger høyere enn i psykisk helsevern. I somatikken har både kostnader og aktivitet, antallet pasienter og opphold, økt. I psykisk helsevern er veksten betydelig mindre. Innen rusbehandling har veksten stagnert.

"

Raushet er ikke nødvendigvis gratis, men vi vet at det ofte lønner seg

"

 

Utviklingen står i skarp kontrast til at helseminister Bent Høie hvert år siden 2014 har gitt tydelig beskjed i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene (RHF-ene) om at det på regionnivå skal være en høyere vekst innen psykisk helsevern og i tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn i somatikken. Statsråd Høies pålegg har ikke ført til merkbare endringer. Det har gjort ham ikke bare misfornøyd, men skikkelig sur .

Det vi kaller «Den gylne regel» er altså langt unna å skape gylne tider i psykisk helsevern. På Verdensdagen for psykisk helse benytter vi derfor anledningen til å minne landets sykehusdirektører om mantraet for årets verdensdag: «Vær raus».

Raushet er ikke nødvendigvis gratis, men vi vet at det ofte lønner seg.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.