01. september 2016 (endret 27. oktober 2016)
For å normalisere psykisk strev. For å gi innblikk i hva det vil si å gå i terapi og jobbe med egen utvikling.
Det kom neppe som en bombe under Psykologikongressen 2016 da Peder Kjøs, programleder for den feirede NRK-serien «Jeg mot meg», fikk Åse Gruda Skards pris for popularisering av psykologisk kunnskap . Få har det siste året bidratt mer til å normalisere livets strev og hva det vil si å gå i terapi og jobbe med egen utvikling, mener juryen.
Det er den andre prisen han får i løpet av få dager. 24. august fikk han overrakt Tabuprisen av Rådet for psykisk helse . Den prisen delte han med gjengen av unge voksne som i våres fylte TV-skjermer og nrk.no med usminkede beskrivelser av hvordan menneskelig livsutfoldelse kan havne på lavgir, og hvordan man med støtte i en gruppe og med en psykolog som los, kan jobbe seg opp og framover igjen.
Åtte mandager med gruppeterapi og videodagbøker. Kvelder med snørr, tårer, latter og høyt forbruk av papirlommetørklær for oss som fulgte serien: For det var jo på mange måter oss selv det handlet om.
Selv mener prisvinneren at den viktigste årsaken til seriens appell var deltakernes rause åpenhet kombinert med fraværet av eksentrisitet: Dette var ikke «de andre».
"De viste at det går an å bevege seg framover i sitt eget liv, noe vi alle drømmer om
"
- Det var nærmest umulig ikke å bli glad i dem. De viste at det går an å bevege seg framover i sitt eget liv, noe vi alle drømmer om. Dette prosessuelle elementet er nok en viktig bestanddel i magien som traff mange seere. Det var ikke stillstand vi var vitne til, sier han.
Les også:
«Jeg mot meg» er ikke Kjøs´ første populariseringsstunt. Han har flere bøker og bokkapitler på samvittigheten. Han har skrevet om det å være god pappa, om samliv og om å reise seg etter en smell.
I lang tid har han hatt fast sex- og samlivsspalte i Kvinner og Klær, og det siste året den faste fredagsspalten «De nære ting» i Klassekampen. Fra og med ganske nylig fremstår han også som psykolog i landets største avis, VG. Han er kort sagt attraktiv på «alle» kanaler, noe han til nå har håndtert stødig sammen med deltidsjobben som fagredaktør i Psykologtidsskriftet, der han primært jobber med andres tekster.
Det fins knapt det tema han vegrer seg for å ta i. Han ha skrevet både om orgier, analsex og om den gang han ble sterilisert. «Er du nysgjerrig på de hygieniske aspektene ved å ha sex med en draug, bør du kontakte Peder Kjøs», lød en kommentar han en gang overhørte.
Han innrømmer at han brenner for å popularisere psykologisk kunnskap. Han sier nesten alltid ja til journalister som ringer ham og vil ha en uttalelse, og de ringer ofte og spør om alt mulig.
Les også
- Psykologien kan gi oss et positivt perspektiv på hva det vil si å være menneske. For meg handler det om å utvide rammene for normalitet. Klarer vi det, blir det enklere å akseptere seg selv og sette seg i andres sted.
"For meg handler det om å utvide rammene for normalitet
"
- Dette perspektivet syns jeg det er viktig å dele, sier Kjøs.
- Noen psykologer vegrer seg for å ta ordet i det offentlige rom av frykt for fagfellers dom. Hva er din kommentar til en slik holdning?
- Ryktet om fagfellers vilje til å kritiserer kolleger er sterkt overdrevet. Jeg har knapt opplevd det selv, jeg har stort sett erfart det motsatte; å bli møtt med respekt. Det er selvsagt litt avhengig av hva man uttaler seg om. Selv har jeg ikke så veldig mange kontroversielle meninger. Uansett: Jeg vil anbefale flere kolleger å slutte å være så strenge med seg selv. Det er ingen som venter på å ta dere der ute.
En gang blir han kanskje lei av å være «hele Norges psykolog», slik han framstår i øyeblikket. Han har allerede begynt å tenke at det vil være lurt å utporsjonere litt mindre av seg selv.
- Jeg er jo litt redd for at folk skal bli lei hvis jeg uttaler meg om alt mulig overalt, sier han.
Han vil gjerne skrive mer og jobbe mer klinisk. Og han og produksjonsteamet bak «Jeg mot meg» håper å få sjansen til å utvikle konseptet videre og se hva de kan få ut av det i en ny sesong. Han går også svanger med en podcast og en ny bok med et innhold han foreløpig ikke vil si så mye om.
Vi blir altså ikke kvitt ham med det første. Til glede for mange.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.
Peder Kjøs’ podcast-serie «Hos Peder» toppet podcastlisten hos Itunes en kort uke etter at den ble sluppet. Men Kjøs er ikke den eneste psykologpodderen på lufta.
Emneord: kommunikasjon
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.