Fikk pris for arbeidsmiljøarbeid

Joy Buikema Fjærtoft

Joy Buikema Fjærtoft

I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.

Organisasjonspsykolog Joy Buikema Fjærtoft har satt arbeidsmiljø og kultur på dagsordenen ved OUS. Utgangspunktet er blant annet kunnskap om at ansattes helse og velvære og kvaliteten på det de leverer, har direkte sammenheng med virksomhetens kommunikasjonskultur.

– Hvordan vi kommuniserer på arbeidsplassen, har til syvende og sist konsekvenser for pasientsikkerheten, sier hun.

Frykt for represalier

En FAFO-rapport hadde slått fast at ytringskulturen ved OUS ikke holdt mål. Det kom blant annet til uttrykk ved at ansatte unnlot å varsle om kritikkverdige forhold av frykt for represalier.

Gjennom blant annet «kulturkonsulentprogrammet» som Joy Buikema Fjærtoft har stått i bresjen for, har kulturen sakte, men sikkert endret seg.

Kulturkonsulentene  er OUS-ansatte som har hatt rollen som endringsagenter. Joy har lært dem opp og sørget for at de har hatt en verktøykasse til disposisjon. Kulturkonsulentene har tilegnet seg konkrete metoder til bruk på arbeidsmiljøseminarer, fagdager og personalmøter. Samarbeids- og kommunikasjonskultur, verdier og normer, er nøkkelstørrelser.

Tverrfaglig samarbeid

– Stikkord er godt tverrfaglig samarbeid med likeverdighet mellom kolleger, nulltoleranse for trakassering, latterliggjøring og nedlatenhet, raushet med anerkjennelse.

– Kort sagt et arbeidsmiljø preget av åpenhet og respekt, sier Joy Buikema Fjærtoft.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.