Etterlyser moderne helseledelse

– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.

Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening. Foto: Aina Fraas-Johansen

Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening. Foto: Aina Fraas-Johansen

Dette var hovedbudskapet da Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, 7. november snakket til den øverste politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet, helseminister Bent Høie og statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

Lederkompetanse

– Vi kan fylle opp sykehusene med mer av alt. Det hjelper lite dersom vi ikke også sikrer at tjenestene har gode og moderne ledere på alle nivåer, sa Hofgaard til de to helsepolitikerne som hadde invitert til innspillsmøte om ny nasjonal helse- og sykehusplan.

Planen skal være grunnlaget for utvikling av sykehusene fram mot 2030. Psykologforeningen var en av mange interesseorganisasjoner som fikk komme til orde. Tema var kompetanse, og Hofgaard konsentrerte sitt budskap om lederkompetanse.

Pasientnærhet

Psykologpresidenten understreket i sitt innlegg at sykehusplanen må tydeliggjøre hvordan sykehusene i fremtiden kan utvikle ledere som kan skape pasientnær innovasjon.

"

Det må gis rom til å gjøre valg og utøve ledelse med utgangspunkt i det som foregår i møtet med pasientene

"

– Da må de gis rom til å gjøre valg og utøve ledelse med utgangspunkt i det som foregår i møtet med pasientene. Det er dette de må måles på av toppledelsen og av politikerne, sa han..

Hofgaard mener tjenestene bør begynne tidlig med å plukke ut ledertalenter, uavhengig av profesjon, og lage karriereplaner langs ledersporet også i helsevesenet – for å understreke betydningen av denne sentrale rollen de har i behandlingskjeden.

– Det er forutsetningen for å få tatt i bruk pasientenes og profesjonenes kompetanse og for å kunne lykkes med å lage pasientens helsetjeneste.

Emneord: ledelse

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.