30. april 2014 (endret 16. september 2015)
Etter opptøyene på Maidan-plassen i Kiev i februar var det mange traumatiserte mennesker – også psykologer og psykiatere. Franskfødte Domnine Marie Lecoq ved Dalane DPS i Stavanger, dro for å hjelpe i regi av Leger uten grenser og er psykologforeningen.nos Hedersgjest i mai.
Hun har vært hjemme en stund og er i ferd med å fordøye inntrykkene etter tre dramatiske uker i Ukrainas hovedstad Kiev i mars. I Kiev hadde hun sammen med en erfaren psykologkollega fra Østerrike ansvar for å hjelpe ekspertene som så å si stod midt oppi de massive protestene mot regjeringen til Viktor Janukovitsj. Protester som resulterte i skudd og brå død i gatene, hastig opprettelse av midlertidige sykestuer og helsepersonell som utførte oppgaver langt utover sin kompetanse. Da Domnine hadde kommet på plass, hadde ukrainerne nettopp byttet regjering, og det var stor usikkerhet om Russlands reaksjoner.
− Jeg traff både psykologer og psykiatere som hadde gjort ting de slett ikke var utdannet til. En psykolog hadde vært med å fjerne kuler fra pasienter på et akuttmottak. De var fullstendig utslitte, forteller hun.
På Domnines første oppdrag i regi av Leger uten grenser var det altså ekspertene som var den viktigste målgruppen. De var selv traumatiserte, men ønsket å stå på videre.
Hjelpepersonalet, som selv var høyt utdannet, hadde bedt Leger uten grenser om assistanse under en reise organisasjonen hadde gjort på forhånd for å kartlegge hjelpebehovet. De ukrainske fagfolkene hadde blant annet bestilt fersk kunnskap om PTSD, sekundærtraumatisering, psykologisk førstehjelpsteknikker, opptrening i enkle selvhjelpsstrategier på gruppenivå , avslapningsøvelser og om hvordan man kan organisere støttegrupper.
I løpet av oppholdet bistod de også med å opprette en poliklinikk for kunne yte psykologisk førstehjelp til folk flest. Denne poliklinikken er stadig i drift.
Domnine beskriver tre intense uker med full konsentrasjon om å utføre oppdraget hun hadde påtatt seg.
− Leger uten grenser sørger for at alt fungerer optimalt rundt deg. De tenker for deg. 50 prosent er logistikk. Alt du trenger å gjøre er å konsentrere deg om arbeidsoppgavene som helsepersonell. Noe annet enn å jobbe får du ikke tid til. Dette er definitivt ikke noen turistreise.
Hun forteller om et adrenalintrykk av de sjeldne.
− Det er veldig intenst og veldig givende. Du opplever virkelig at du gjør forskjell, forteller hun.
Domnine understreker at hun selv ikke arbeidet i noen ”krigssone” mens hun oppholdt seg i Kiev, og at hun har hatt et langt ”snillere” oppdrag enn mange av hennes kolleger opplever når de er på jobb i mer urolige verdenshjørner.
− Kiev var ikke akkurat Den Sentralafrikanske Republikk mens det stod på som verst. Atmosfæren var meget spesiell, men jeg var i et europeisk land sammen med en eldre og langt mer erfaren kollega, noe jeg opplevde som en stor fordel.
− Når Leger uten grenser sender psykologer på oppdrag, er disse sjelden en del av ”The emergency unit”, sier hun.
Selv om hun ikke har stått midt i ildlinjen i Kiev, er kontrasten til den daglige donten på Dalane DPS betydelig. Der skal hun nå gjøre ferdig ettårig sengepost-praksis før hun melder overgang til den nyåpnede poliklinikken for innvandrere og asylsøkere med psykiske lidelser i Stavanger. Transkulturell psykologi er noe hun brenner for.
Hun håper ikke turen til Ukraina blir hennes siste oppdrag for Leger uten grenser , og anbefaler andre psykologer som er interessert i å gjøre en internasjonal innsats, om å orientere seg på organisasjonens nettside .
Åtte raske |
|
Flink til: | Å finne glede i den minste ting |
Dårlig til: | Å sitte stille |
Redd for: | Å glemme noe |
Opptatt av på fritiden: | Familien og naturopplevelser |
Hvis ikke psykolog: | Naturfotograf |
Ser på : | BBC Earth-dokumentarer og The Big Bang Theory |
Favoritt bok: | The philosopher and the wolf av Mark Rowlands |
Favorittnettsted: | www.ted.com |
Det er særdeles lite «lykke» å spore blant mine mange fattige klienter i Oslo og London.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
– Vi har tidsånden på vår side. Ingen tør være uenig med oss.
Kjenner du den emneknaggen som noen poster på Instagram og Facebook, den som heter «den følelsen»?
Tommelen opp for at Nasjonalt profesjonsråd for psykologiutdanningen vurderer å gjøre kulturpsykologi til standard i profesjonsutdanningen.
Emneord: interkulturell , psykologi
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.