Per Halvorsen
01. mars 2019
Illustrasjonsfoto: Barnet på bildet er ikke et barn med norske foreldre med tilknytning til IS. Foto: Shutterstock
Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg (MRU) ber barneminister Kjell Ingolf Ropstad ta initiativ for å hente hjem norske barn som har foreldre med IS-tilknytning.
I et brev til statsråden oppfordres myndighetene til å sørge for at barna kan returnere så fort mulig.
Nyslått leder i MRU, Reidar Hjermann, sier til psykologforeningen.no at barna må gis anledning til å gå på skole, finne sin tilhørighet blant jevnaldrende og delta på fritidsaktiviteter på lik linje med andre norske barn.
– Ved behov, er det vår plikt å sørge for rehabilitering og støttetiltak som kan hjelpe barna på veien videre til et meningsfullt og godt liv, sier han.
"For hver dag som går, risikerer barna og foreldrene å bli utsatt for ytterligere belastninger
"
«Vi i MRU kan forsikre barneministeren om at det finnes ingen steder i verden hvor barna kan rehabiliteres og integreres bedre enn i Norge. Det er ingen lett oppgave, men det er fullt mulig med et robust helsevesen og et kommunalt skole- og sosialsystem som er godt trent til å hjelpe barn med sterke opplevelser.» heter det i brevet som er datert 1. mars.
Les også
MRU poengterer tidsaspektet: For hver dag som går, risikerer barna og foreldrene å bli utsatt for ytterligere belastninger som begrenser deres utviklingsmuligheter, fremtidsutsikter og livskvalitet, skriver utvalget til barnestatsråden.
– Det holder ikke å si at de kan komme hjem hvis de vil. MRU vil derfor be Regjeringen om å aktivt legge til rette for å hjelpe barna og foreldrene hjem, og at dette skjer så fort det er praktisk mulig, sier Hjermann.
Psykolog, lege, sykepleier eller støttespiller: Støtt oppropet for helsehjelp til papirløse. La oss få gjøre jobben vår - gi helsehjelp til dem som trenger det.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
I et brev til Tyrkias president protesterer Psykologforeningen mot fengslingen av tyrkisk menneskerettighetsaktivist.
– Psykologer arbeider ofte i systemer der maktforholdet mellom mennesker er asymmetrisk. Derfor bør de interessere seg for menneskerettigheter.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Emneord: menneskerettigheter
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.