Flere tror på arbeid etter psykiske problemer

Flere enn før har et positivt syn på muligheten til å jobbe igjen etter å ha hatt psykiske helseproblemer. Denne konklusjonen trekker Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) i rapporten Engasjement, åpenhet og holdninger til psykisk helse og psykisk sykdom.

NIBR har undersøkt folks engasjement, åpenhet og holdninger til psykisk sykdom og psykisk helse i kjølvannet av Opptrappingsplanen. Og mye tyder altså på at færre mener at psykiske problemer er ensbetydende med at døra til et yrkesaktivt liv, smeller igjen. Flere gir også uttrykk for at man har mulighet til å påvirke sin egen psykiske helse.

"Nok ressurser"

I større grad enn ved en tilsvarende undersøkelse i 2007, mener respondentene at hjelpeapparatet bruker tilstrekkelig ressurser på barn og unge og at betydningen av psykiske problemer er overdrevet. De er i tillegg litt mer enig i at man bør løse sine egne psykiske problemer selv.

Det er imidlertid først og fremst unge mennesker, og folk som ikke har kjennskap til psykisk sykdom, som mener at problemene er overdrevet. Kvinner er mer engasjerte psykiske helse enn menn. Folk som har kjent noen med psykiske problemer, eller har hatt problemer selv, har et sterkere engasjement enn folk som ikke har denne erfaringen.

Alder har betydning

Alder har betydning for ønske om åpenhet. Yngre mennesker er mindre åpne enn eldre, uavhengig av hvor nær relasjonen er. Folk bosatt i Oslo ønsker i mindre grad å åpne seg overfor sine kollegaer enn folk bosatt andre steder i landet.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Last ned undersøkelsen Engasjement, åpenhet og holdninger til psykisk helse og psykisk sykdom, NIBR 2012:9

Emneord: brukere

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.