Fra 1. juli 2019 gjelder ny forskrift som tydeliggjør journalføringsplikten og skal bidra til at pasientjournalen omhandler pasientens behov for helsehjelp.
Når psykologer yter helsehjelp skal de føre journal. Pasientjournalen kan i dag føres elektronisk og den elektroniske pasientjournalen har langt på vei erstattet papirjournalen.(1)
Det er helt grunnleggende for personvernet at opplysninger som står i pasientjournalene er korrekte. Opplysninger om pasienten som er journalført, vil alltid følge pasienten.
I helseinstitusjoner skal det utpekes en person som skal ha det overordnede ansvaret for den enkelte journal 1).
Retten til journalinnsyn er en svært sentral pasientrettighet som sammen med retten til informasjon danner grunnlag for pasientmedvirkning og å skape tillit mellom pasient og psykolog.
Ved å drive privatpraksis er en både ansvarlig for å føre journaler og å ha et journalsystem. Slik har den enkelte psykolog også plikt til å sikre forsvarlig oppbevaring av journalene.
Effektiv deling av nødvendig informasjon mellom sykehusene. Det er hovedintensjonen med pasientjournalloven og helseregisterloven som trådte i kraft 2015. Loven erstatter helseregisterloven av 2001 og ledsages av egen forskrift.
Kravet om faglig forsvarlighet er en minstestandard som beskytter pasienten mot behandling som er skadelig eller uten virkning.
En pasientjournal er en samling eller sammenstilling av opplysninger om en pasient i forbindelse med at det ytes helsehjelp (1). Slike journaler skal opprettes i alle typer virksomheter der det ytes helsehjelp.
Har foreldre krav på å få se bekymringsmeldingen? Eller er det tilstrekkelig å notere i journal at bekymringsmelding er sendt barnevernet?
Når har pasienten rett til ny vurdering etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7?
Kan man oppbevare arbeidsnotater i tillegg til journal?
I utgangspunktet gjelder taushetsplikten også mellom helsepersonell. Når kan helsepersonell utveksle taushetsbelagt informasjon?
Kan jeg utelate relevante opplysninger om pasienten og helsehjelpen fra journalen? Og kan jeg slette belastende journalførte opplysninger dersom pasienten selv ønsker dette?
Hvordan skal sakkyndige oppbevare dokumenter etc?
Ofte kommer pårørende sammen med den som er henvist til for eksempel en poliklinikk. Skal det da opprettes journal for de pårørende?
Vi ønsker å opprette grupper for pårørende til pasienter i DPS. Hva må vi tenke på? Må vi føre journal for disse gruppene?
Er veiledning alltid unntatt fra journalføringsplikten? Hvor går grensen?
« Forrige | 1 | 2 | Neste »
EMDR med barn og ungdom: Lær hvordan du kan bruke EMDR med barn i ulike aldre, familier, grupper og komplekse traumetilstander (april)
Forhandlingsavdelingen har telefontid kl. 12.15–15.00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.