De syv psykiske helserettighetene

 

Hva skal til for å bygge god psykisk helse? Hvordan kjennes det egentlig når den psykiske helsen vår svikter? Det kjennes vel omtrent slik:

«Jeg er ingenting, jeg er ingenting verdt.  Alt er meningsløst; det er ingen som har bruk for meg. -Jeg får ikke til noe; jeg duger ikke til noen ting. Jeg hører ikke hjemme noe sted; jeg hører ikke til noen. Jeg tør liksom ingenting; jeg er alltid redd. Verden bare skjer utenfor meg; hva jeg gjør eller ikke gjør, spiller ingen rolle. Jeg har ingen å dele tankene og følelsene mine med; det er ingen som kjenner meg, som bryr seg om meg, eller som jeg vet passer på meg når det trengs; jeg er egentlig helt alene.»

Det ser kanskje ikke slik ut for andre. Kanskje er det heller ikke slik. Men det kjennes sånn.

Noen har det sånn bare noen få ganger i løpet av livet. Andre har det sånn i perioder. Noen har det sånn hele tiden. Men vi har alle vært i kontakt med noen av disse følelsene. Det er en del av det å være menneske. Disse følelsene gir oss en klangbunn å leve i verden med.

Hvordan kjennes det så når den psykiske helsen virker? Kanskje omtrent slik:

«Jeg vet sånn noenlunde hvem jeg er; jeg er ikke fantastisk, men jeg er god nok. Heldigvis er det noen som trenger meg. Det er i hvert fall noe jeg duger til. - Jeg vet godt hvor og hos hvem jeg hører til. – Jeg kan tenke, føle og utfolde meg uten å være redd. Jeg vet at det betyr noe for andre hva jeg gjør og ikke gjør. Heldigvis, har jeg noen å dele tanker og følelser med; det er noen som kjenner meg, som bryr seg om meg og som jeg stoler på at passer på meg når det trengs; jeg er ikke helt alene.»

 

"

Jeg kaller det «De syv psykiske helserettighetene». Kanskje er de ikke rettigheter i juridisk forstand. Men i psykologisk forstand er de det.

"

Psykologer har egne ord for dette. Vi kaller det en følelse av identitet og selvrespekt, mening i livet, mestring, tilhørighet, trygghet, deltakelse og fellesskap.

Jeg liker å trekke det litt lenger. Jeg kaller det «De syv psykiske helserettighetene». Kanskje er de ikke rettigheter i juridisk forstand. Men i psykologisk forstand er de det. De er min fortetning av hva som skal til for å bygge god psykisk helse. Da lyder de slik:

Alle har en rett til en følelse av:

  • Identitet og selvrespekt: Følelsen av at du er noen og at du er noe verdt.
  • Mening i livet: Følelsen av at du er del av noe som er større enn deg selv, at det er noen som trenger deg. Det kan være familien, venner, barnehagen, skolen, nabolaget, jobben, eller en organisasjon. Du kan også hente denne følelsen fra religion eller filosofi.
  • Mestring: Følelsen av at du duger til noe, at det er et eller annet du får til. Det er nesten det samme hva det er, bare det er noe.
  • Tilhørighet: Følelsen av at du hører til noen, at du hører hjemme et sted.
  • Trygghet: Følelsen av at du kan tenke, føle og utfolde deg uten å være redd. Kanskje ikke alltid, men som oftest.
  • Deltakelse og involvering: Følelsen av at det faktisk spiller en rolle for noen andre hva du gjør eller ikke gjør.
  • Fellesskap: Følelsen av at du har noen som du kan dele tanker, følelser og erfaringer med, noen som kjenner deg, som bryr seg om deg og som du vet at vil passe på en når det trengs. Du er ikke alene.

Det er dette vi må gi hverandre. Du bidrar til å skape god psykisk helse hos andre når du gir andre disse følelsene. Det er når du får disse følelsene at du selv eller andre bidrar til å gi deg god psykisk helse. Det gjelder for barn. Det gjelder for voksne. Det gjelder hele livet.

Psykisk helse skapes ikke i helsetjenestene; de reparerer den. Psykisk helse er noe vi aktivt må utvikle, beskytte og opprettholde i hverdagen - der vi lever livene våre - i familien, barnehagen, skolen, arbeidsplassen, nabolaget, frivillige organisasjoner, kulturliv og idrett.

Når organisasjoner leverer på de syv psykiske helserettighetene, da er de psykisk helsefremmende. Når de ikke gjør det, da er de ikke psykisk helsefremmende.  Så enkelt er det, så vanskelig er det.

Hvordan gjør vi det?

Det er enkelt. Herved erklærer jeg fem veier til "De syv psykiske helserettighetene" for åpne:

Knytt bånd

Med menneskene omkring deg. Med familie, venner, kolleger og naboer. Hjemme, på jobb, på skolen, i nærmiljøet. Tenk på disse båndene som hjørnestenene i livet ditt og invester tid og omtanke i å utvikle dem. Sosiale bånd gir støtte, hygge og glede og beriker hver eneste dag. 

Vær aktiv

Gå ut. Ta en tur i hagen, i parken eller i skogen. Finn frem skiene, joggeskoene, ryggsekken, eller sykkelen. Ta ut båten. Spill et spill. Dans. Trening gir gode følelser, men viktigere er det å finne en fysisk aktivitet som du har glede av og som passer din form og utholdenhet. 

Vær oppmerksom

Vær tilstede. Vær nysgjerrig. Legg merke til noe vakkert. Ta notis av det uvanlige. Se hvordan årstidene skifter, kjenn hvordan vinden rusker i håret. Lytt. Vær i øyeblikket - enten du er ute på tur, spiser middag, eller prater med venner.  Vær oppmerksom på verden omkring deg og på hva du føler her og nå.

Fortsett å lære

Prøv noe nytt. Gjenoppdag en gammel hobby eller interesse. Meld deg på et kurs. Påta deg en ny oppgave i klubben, på jobben, i nærmiljøet eller hjemme. Reparer en sykkel. Oppdag en ny forfatter eller en ny musikksjanger. Prøv en ny oppskrift eller lær å spille et instrument. Sett deg et mål som du vil ha glede av å oppnå. Å lære nye ting gir en følelse av mestring, men kan også være morsomt i seg selv.  

Gi

Gjør noe hyggelig for en venn eller en fremmed. Vis noen takknemlighet. Smil. Bidra med tiden og iveren din. Gi en hjelpende hånd. Glede smitter. Å se hvordan du selv og din glede henger sammen med andres glede er viktig, gir større glede og skaper fellesskap.

 

Kilde til de fem veiene: Jenkins, R., Meltzer, H., Jones, P.B., Brugha, T., Bebbington, P., Farrell, M., Crepaz-Keay, D. and Knapp, M. (2008) Foresight Mental Capital and Wellbeing Project. Mental health: Future challenges. The Government Office for Science, London. 

Emneord: folkehelse

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.