Rune Flaaten Bjørks blogg

Rune Flaaten Bjørk

Rune Flaaten Bjørk blogger på egne vegne om blant annet forebygging, kommunepsykologi og barn og unges psykisk helse. Han har jobbet i psykisk helsevern for barn og unge og Bærum kommune og er nå universitetslektor ved Universitetet i Oslo.

Psykologen som havnet på legevakta klarte ikke å si: «Hei, mitt navn er Rune Flaaten Bjørk. Jeg opplevde tidligere i dag å få akutte brystsmerter. Nå har det gått åtte timer og smertene er der fortsatt. Jeg mistenker selv at det kanskje bare er en angstreaksjon som følge av stress, men det kunne være greit å få sjekka det ut med et EKG». (Foto: Rune Flaaten Bjørk)

Har åpenheten om psykisk helse gått for langt? Det kjentes i alle fall ikke slik ut da jeg havnet på legevakta i helga med trykkende brystsmerter og førjulsangst. Åpenhet er fortsatt vanskelig.

«De smittereduserende tiltakene, slikt som meteren, munnbind, reduksjon av fysisk kontakt, digital undervisning, restriksjoner på antall gjester, nedstenging og isolasjon ser ut til å ha en negativ effekt på psykisk helse», skriver psykolog Rune Flaaten Bjørk. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

De siste ti til tjue åra har regjeringen satset på forebygging av psykiske vansker hos barn og unge. I løpet av koronaperioden har henvisningene til psykisk helsevern for barn og unge (BUP) økt med anslagsvis 30 prosent.

Akademisk frihet er å svare på e-post i ferien, skriver Rune Flaaten Bjørk. Men det er også å finne på sine helt egne teorier. (Foto: Rune Flaaten Bjørk)

Den akademiske friheten er under press, sies det. Hva er egentlig den akademiske friheten?

«Onkel Skrue elsker å telle penger. Pengene er for ham ikke et middel for å oppnå noe fornuftig, men er blitt et mål i seg selv. Slik er det også blitt med tellingen i helsevesenet. Tellingen er, ifølge systemets indre logikk, viktigere enn behandlingen», skriver Rune Flaaten Bjørk. (Foto: Divina Epiphania/Shutterstock)

Politikerne innførte for en del år tilbake markedstenkningen i helsevesenet. Sykehus er ikke lenger sykehus, men foretak. Nå er den nye regjeringen snart på plass. Vil den også leke butikk?

Petter Aaberg og Sverre Kvamme i dokumentarfilmen Nattebarn. (Foto: Indie Film)

Da Petter stod på en bro i Lofoten og ville hoppe, bestemte bestekameraten Sverre seg for å hjelpe ham. Sammen laget de en vakker film om unge mennesker som sliter psykisk.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Lidelsestrykket skal være høyt for å få hjelp i spesialisthelsetjenesten, og mange henvisninger til BUP og DPS blir derfor avvist. Noen oppsøker private tilbud isteden, men ikke alle har råd til private psykiske helsetjenester.

Heldigvis for oss foreldre, er vi ikke på gjenvalg hvert fjerde år. Politikerne, derimot, som nå ukentlig setter grenser for oss med koronatiltak, bekymrer seg nok litt for gjenvalg til høsten.  

Foto: Shutterstock

Psykiske vansker hos foreldre er vanskelig å snakke om. Det er vanskelig for barna å se at foreldrene lider, og det er vanskelig for foreldre å snakke med barna om lidelsen.

Foreldre og sønn som sitter på en benk med ryggen til kamera

Foto: Shutterstock

Jeg har jobbet 15 år som psykolog med barn og ungdom, men aldri selv prøvd å være foreldre til en tenåring. Ikke før nå. Nå har jeg to tenåringer i huset.

Barn med tegninger foran ansiktet

Foto: Shutterstock

Emosjonssosialisering har vært lite forsket på her til lands. I en ny studie ser vi på sammenhengen mellom foreldres emosjonssosialisering og barnas emosjonsforståelse og atferdsvansker.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.