2. september 2016
Lene Sommerseth Hansen
Jeg er en helsestasjonist, og det er jeg stolt av.
På tampen av ferien kom jeg over et essay skrevet at Ole Jacob Madsen i Morgenbladet med tittelen Helsestasjonismen. Det hisset jeg meg litt opp over, for å si det mildt.
Problemet var ikke Madsens beskrivelse av sin subjektive opplevelse på helsestasjonen – den er han i sin fulle rett til å ha uten at andre skal mene så mye om den. Det var analysen han hadde av helsestasjonen som skapte «engasjement» hos meg.
For å oppsummere litt for dere som ikke har lest artikkelen. Madsen beskriver i essayet en dårlig opplevelse på helsestasjonen i oppfølgingen av sitt eldste barn- som ved 12 måneder ikke hadde begynt å krabbe/gå. Helsestasjonen tilbød henvisning til fysioterapeut (som er en del av helsestasjonstilbudet). Fysioterapeuten konkluderte med at han ikke fant noe fysisk galt, men tilbød seg likevel å komme i barnehagen og observere barnet i en annen setting. Det endte med at barnehagen (og foreldre vil jeg anta) fikk tips til øvelser som skulle stimulere gutten, og ved 18 måneder kunne han gå. Madsen reagerte ikke på at helsestasjonen gjorde for lite – snarere at dette «ikke funnet» ble reagert på, og ikke minst forklaringene han fikk på hva det kunne skyldes at hans gutt ikke reiste seg/viste tegn til å gå ennå.
"Jeg elsker det helsestasjonen er ment å være
"
Helsesøster hadde snakket om guttens selvfølelse i barnehagen – fysioterapeuten hadde sagt noe om at de i samspillet kanskje var for raske til å bære han rundt og gi han ting så han ikke trengte bevege seg. I verste fall klønete og forvirrende formulert – i beste fall en måte å se barnets somatiske fungering i sammenheng med omgivelser og samspill. Men like fullt innenfor et forebyggende perspektiv – altså før noe antas som galt eller behandlingstrengende – men det tror jeg dessverre ikke Madsen satt igjen med følelsen av – og DET er dumt. I lys av dette spurte han retorisk:” om den stadige utvidelsen av helsestasjonens ansvarsområde vil nå et metningspunkt der de åpenbare bedringene i folkehelsen blir mindre og faren for at velmente målinger tipper over i overbehandling og sykdomskremmeri».
Og det er her jeg mener Madsen blander snørr og barter – eller ganske enkelt avslører dårlig kjennskap til helsestasjonen som folkehelsetiltak samt prinsippene for tidlig intervensjon og forebygging.
Altså mitt engasjement og dertil kroppslige reaksjoner rundt temaet skyldes jo at helsestasjonen ligger mitt psykologfaglige hjerte nært. Jeg elsker det helsestasjonen er ment å være (men ikke alltid får til å være). Etter å ha jobbet i flere år med barn og familier som har hatt det så ulidelig ille (på Aline- og Frydenberg barnevernsenter i Oslo) kunne jeg velge å gå ned i avgrunnen av desillusjoner og utbrenthet eller løfte hodet litt mot noe håpefullt (misforstå meg rett – jeg elsket min forrige jobb).
Les også:
Kommunepsykologrollen og helsestasjonen ble noe av løsningen. I min jobb i dag er helsestasjonen en nær og kjær arbeidsarena. På familieenheten her jeg jobber er jeg blant annet samorganisert med helsestasjonen. Ungeskrik er daglig bakgrunnsmusikk. Vi har felles venterom, helsesøstrene er mine kollegaer. Vi har prosjekter sammen og jeg har veiledning med dem og vi samarbeider om familier. Nylig hadde jeg for eksempel undervisning på foreldreforberedende kurs sammen med helsesøster Runa og jordmor Torunn. Det er skikkelig artig. Der sitter forventningsfulle mammaer og pappaer med kulerunde mager og vil lytte og spørre og reflektere om helt vanlige bekymringer, tanker og følelser. Og jeg får snakke om det psykologiske foreldreskapet, og det er så gøy!
"Primært er jo tilbudet der for barnet
"
Men tilbake til Madsen og hans frykt for «helsestasjonismen». For å ta dette med forebygging først: I motsetning til Madsens refleksjoner, er ikke prinsippet med forebygging på helsestasjonen primært at barnet skal fanges opp tidlig for ikke å avvike fra normalen fordi dette blir trøblete for samfunnet. Primært er jo tilbudet der for barnet – slik at ulike utviklingsutfordringer kan fanges opp tidlig og eventuelt avhjelpes slik at det blir minst mulig til hinder for barnets livsutfoldelse. Jeg syns det er leit at Madsen opplever dette som en vendetta mot mangfold og forskjellighet. Om ikke annet er det noe helsestasjonen har mislyktes i så er det kommunikasjonen med han som forelder. Han skriver: «Internasjonalt peker man ofte på kommersielle interesser som drivkrefter, men i velferdsstater som Norge kan overbehandling like gjerne skyldes nye former for overtro, der en stadig skjørere psyke for enhver pris skal skjermes fra risikoen for å føle seg annerledes eller få selvbildet satt på prøve. Og der statistiske avvik fra normalen søkes bekjempet i forebyggingens navn, noe som kan illustreres med det jeg selv opplevde under konsultasjonen på vår lokale helsestasjon».
Igjen blir det litt mye snørr i barten. Forebygging er ikke behandling, og man kan si mye om det vi driver med på helsestasjonen, men overtro? Jeg visste ikke at det var det de drev med i Helsedirektoratet, på Folkehelseinstituttet eller Madsens egen arbeidsplass – Psykologisk institutt –som er noen av instansene som er førende med sin forskning for det helsestasjonens oppgaver er bygget på.
Så til dette med psykologi på helsestasjonen: Madsen skriver blant annet: «To tiår etter Rose kan det se ut som om det psykologiske blikket vandrer fritt i institusjoner som helsestasjoner.» Vi er enige om noen ting Madsen og jeg – det psykologiske blikket vandrer litt for fritt på helsestasjonen - men dette mener jeg skyldes for liten tid og mulighet for helsesøstre til å fordype seg i psykisk helse og ikke for mye av det. Det skyldes også for lite tverrfaglighet! I alle år har det vært lege knyttet til helsestasjonsvirksomheten – jeg mener psykologene har en tilsvarende viktig rolle. Til Madsens forsvar stiller han også seg selv dette spørsmålet: «Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, eller om denne oppfatningen skyldtes for lite eller for mye opplæring i barnepsykologi (mener han utviklingspsykologi?): på helsesøsterutdanningen.»
Problemet er bare at resten av essayet avslører at Madsens antagelse er at det er for mye. Er det kanskje Madsen som lider av litt overtro?
"Min erfaring med helsesøstre er at det er en særdeles oppegående faggruppe
"
La det være sagt med en gang: Min erfaring med helsesøstre er at det er en særdeles oppegående faggruppe som er vant til å jobbe selvstendig. De er vitebegjærlige og har høy faglig integritet. Men de har altfor lite rom og aksept for den faglige oppdateringen innenfor feltet psykisk helse som de ønsker og som jeg mener de trenger. Min erfaring er at de ønsker å lære mer, de ønsker å føle seg mer kompetente og mindre famlende, men hverken utdanning eller praksis, retningslinjer eller ressurser/prioriteringer gir dem muligheten til det.
Helsesøstre anno 2016 møter langt sjeldnere barn med mangelsykdommer enn med vansker knyttet til sin psykiske fungering. Men slik jeg ser det er utfordringen at selv om oppgavene har endret seg blant annet fordi vi har så godt somatisk helse (en av de lengste levende i verden), henger utdannelse og helsemyndighetens anbefalinger for innholdet i forhold til den psykiske helsa igjen i fortida. Ikke minst gjør definisjonen av helsebegrepet det. Som i helsesystemene generelt, deler man opp helsebegrepet i psyke og soma. Psykisk helse har således ikke blitt en fullverdig og integrert del av tenkningen rundt helsestasjonstilbudet. Mange foreldre opplever kanskje at det er liten tid til, eller helsesøster mangler kompetanse om noen av de temaene de virkelig ønsker å prate om: Bekymringer for barnets evne til regulering, samspill, samlivsutfordringer eller vansker knyttet til egen psykisk helse og hvordan det påvirker barnet.
"...psykisk helse og utvikling hos gravide og sped- og småbarn får for lite oppmerksomhet
"
Hadde den kompetansen vært mer integrert og likeverdig i utdanningen og utformingen av helsestasjonstilbudet, mener jeg kvaliteten på tilbudet hadde vært bedre. Det mener også det ledende fagmiljøet for sped- og småbarns psykiske helse i Norge (Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse i Norge, ved Rbup sør-øst). Dette var medvirkende til at de tidligere i år ga ut en bok som heter «Helsestasjonstjenesten– Barns psykiske helse og utvikling» (Holme H., Olavsen E.S, Valla L. og Hansen M.B Red., 2016, Gyldendal akademiske forlag). Jeg har vært med å skrive et kapittel i den boka (men jeg får ikke noe royalties så det er ikke derfor jeg nevner den) jeg nevner den fordi det er en skikkelig god og grundig bok.
Den er skrevet av et trettitalls ulike fagpersoner og oppsummerer den nyeste forskningen innenfor utviklingspsykologi, sped- og småbarns psykiske helse og utvikling, og hvordan dette kan påvirke innhold og utøvelse av helsestasjonstjenesten.Boka ble altså til nettopp fordi dette fagmiljøet (Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse) syns at psykisk helse og utvikling hos gravide og sped- og småbarn får for lite oppmerksomhet i helsestasjonsarbeidet frem til nå.
Og det vil den dessverre gjøre en stund fremover også er jeg redd. På grunn av min erfaring og kunnskap om de minste barna – og mitt engasjement og arbeid med helsestasjonen – ble jeg som eneste psykolog spurt om å sitte i en arbeidsgruppe for Helsedirektoratet som skulle utvikle de første nasjonale retningslinjene for helsestasjonen (en annen gruppe har laget retningslinjer for skolehelsetjenesten og den hadde også en psykolog). Tidligere har det bare eksistert veiledere for kommunene og utfordringene med dette har vært for runde formuleringer om hva tjenesten skulle inneholde slik at tjenesten har hatt et for stort sprik i innhold og kvalitet landet over. Det har vært vanskelig å føre tilsyn på bakgrunn av dette og gjort klagemulighetene for brukerne dertil dårlige.
Jeg gikk løs på arbeidet med ærefrykt (Helsedirektoratet liksom!), iver og overmot – og ble dessverre ganske skuffet. En skulle tro at de første nasjonale retningslinjene ville lene seg tungt på ny viten om hvordan småhjernen formes av belastninger tidlig i livet, om betydningen av mors (og fars) psykiske helse tidlig i livet, på store studier som viser at atferdsvansker hjelpes best tidligst mulig og at samlivsbrudd med konflikter skaper stress hos barn i mange år etter at konflikten er over for de voksne. I stedet opplevde jeg at det fortsatt var overvekt av videreføring av det somatiske fokus fra myndighetenes side. Vektingen av fagpersoner i utvalget viser jo også det:
Jeg var den eneste med spisskompetanse på psykisk helse. Resten av gruppa bestod av to leger, fem helsesøstre (sykepleiere) en fysioterapeut og en jordmor (sykepleier) og meg. Jeg måtte tre ut av arbeidet etter to år grunnet svangerskapspermisjon, og mitt arbeid ble overtatt av en dyktig kollega. Det var flinke folk i utvalget innenfor sitt område og flotte helsesøstre som var opptatt av psykisk helse for sped – og små, men muligheten til å gjøre de store endringene var liten. Retningslinjene er nå ute på høring, og selv om det er et større fokus på psykisk helse nå, opplever jeg at retningslinjene er konservative og på etterskudd i forhold til ledende kompetansemiljøers anbefalinger.
"..parameterne for spedbarn er veldig vide innenfor mange utviklingsområder, og da særlig på psykisk helse
"
Jeg mistenker at Madsen glemmer at parameterne for spedbarn er veldig vide innenfor mange utviklingsområder og da særlig på psykisk helse (motorikk er en del av dette, språk, samspill, regulering m. m) nettopp fordi normalitetsbegrepet er så vidt. Jeg kjenner meg ikke igjen i Madsens frykt for at normaliteten har blitt en «snever standard som ekspertene profitterer på å håndheve”, i hvert fall ikke når det gjelder helsestasjonen. Problemet er snarere at parameterne blir så vide (så mye regnes innenfor normalen/vanlig), at vi ofte ikke klarer å fange opp utviklingsvansker tidlig slik intensjonen er. Til det trengs det masse kunnskap og klinisk skjønn - og tverrfaglighet(!) mener jeg (og flere med meg). Og her kommer altså vi psykologer inn. Vi kan bidra til at det psykologiske blikket ikke vandrer fritt, men sammen med andre fagpersoner og foreldre gjøre det vi ser hos barnet forståelig.
Fra 1.1.2017 innebefatter samhandlingsreformen også psykisk helse, og det økte lovpålagte ansvaret til kommunene gjør helsestasjonen til en sentral aktør i ivaretakelsen av gravide-, sped- og småbarns psykiske helse. Og her kommer jeg med min fremsnakking og appell til dere: Psykologer som har lyst til å jobbe med håp, forebygging og samarbeid med en superinteressert faggruppe, helsesøstre og jordmødre, unger og foreldre – kom og bli en helsestasjonist! Jeg er sikker på at Madsen blir glad hvis flere bidrar til å befeste psykologisk kunnskap så den ikke løper så fritt.
"Føler vi oss stigmatisert av å gå til fastlegen med helt «vanlige/normale» plager?
"
Helt til slutt : I en lang forsvarstale for noe som er så utrolig viktig: vårt geniale, universelle, kommunale, gratis, offentlige helsetilbud (herunder psykiske helsetilbud) til de aller minste borgerne i samfunnet: Hjelp på laveste mulige nivå er for meg det motsatte av det Madsen problematiserer – hjelp av en helsesøster er helt innafor «normalen», det er vanlig og det skal helst føles trygt. Føler vi oss stigmatisert av å gå til fastlegen med helt «vanlige/normale» plager? Hvorfor skal dette være annerledes for barn på helsestasjonen?
Men aller viktigst: Kanskje må vi foreldre som er innenfor «normalen», de ressurssterke og friske, innafor grafer og parametere tåle å bli utsatt for en falsk positiv i ny og ne for den godes sak – fordi vi kan tåle det. Carl Alfred Dahl – nyhetsleder for økonomiredaksjonen i Aftenposten – skrev som far en kronikk om dette i forbindelse med at han hadde blitt møtt med spørsmål om han slo barna sine på helsestasjonen. Han skrev så klokt:
«For å si det sånn det er om noen skulle være i tvil: Barnepleieren på fødestua, er ikke først og fremst der for mor og far. Det er heller ikke helsesøsteren, læreren eller barnevernspedagogen. Av og til svikter mor og far. Når det skjer, er disse menneskene de viktigste som finnes i barns liv. Rett og slett. Alle som har tatt på seg slike jobber må forstå dette. Men enda viktigere: Alle foreldre må forstå det også.»
Ah – det er så godt poengtert – jeg har forstått akkurat det.
Jeg eier virkelig betegnelsen helsestasjonist, og jeg eier den med stolthet!
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: barn og unge
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.
Kommentarer
Høyterskel – lavterskel – overterskel
08. september 2016 10:47:44
Ole Jacob Madsen
Litt enig, fortsatt engasjert - ikke emosjonell.
08. september 2016 15:14:51 (endret 08. september 2016 15:52:42)
Lene Sommerseth Hansen
Om makt og avmakt
08. september 2016 20:25:21
Ole Jacob Madsen