Kampen mot avmakten

Vekt på én finger. Foto: YAY Micro

Den prisbelønte gravejournalisten Amy Goodman hevder at demokrati ikke er noe man har eller ikke har, men noe alle må ta ansvar for å bevare. Hun mener at vi må heve stemmen og bry om det som skjer rundt oss, at vi må være vårt ansvar bevisst og dele erfaringer slik at de kommer andre til gode.

I vår jobb som helsearbeidere er det lett å kjenne avmakt på vegne av klientene og oss selv grunnet opplevde systembegrensninger. Når jeg diskuterer tiltak med mine kollegaer i BUP, og ivrer for at vi må prøve å sette inn tiltakene der vi kan hjelpe barnet best, for eksempel ved å veilede læreren eller ha parsamtaler med foreldrene, sier de: «Det kan jeg ikke gjøre, det gir ikke tiltaksrefusjon, og dessuten kan jeg ikke opprette journal på foreldrene».

Systemfrustrasjon

Jeg kjenner også systemfrustrasjon i samarbeid med kommunale instanser; barnehagene, barnevernstjenesten, politiet, NAV, skolene, PPT. Ofte føles det som om systemenes strukturelle rammebetingelser står i veien for gode tiltak, og at sektoriseringen av samfunnet setter begrensninger for helhetlig tenkning om hjelperollen.

Hva ville Amy Goodman sagt om dette? Del erfaringen med sjefen, med media, og med dem som lager systemene! Byråkrater som forvalter lovverket har kanskje ikke jobbet i helsevesenet eller har nok kompetanse om psykologi? Kanskje de heller ikke hadde gode nok rådgivere som kunne forutse konsekvensene av det de bestemte, eller kanskje de hadde mange andre hensyn å ta i beslutningsprosessen, som vi ikke vet noe om?

Kanskje vi kan hjelpe dem slik at de får et bredere beslutningsgrunnlag neste gang? For å formidle kunnskap trenger man ikke kunne alt om alt, men litt om litt, og vi kan mer om psykisk helse enn mange andre.

Ring Jonas!

I Norge er det kort vei mellom fotfolk og makthavende. «Jeg kan da ikke ringe Helsedirektoratet», sier folk. «Jo da», sier jeg, «for Helsedirektoratet er ikke så abstrakt, det består av mennesker som heter Anette og Jan og Nina, og de blir glade for å høre fra oss som jobber ute i feltet».

«Psykologforeningen må da ta tak i dette», sier folk. «Enig», sier jeg, «ring til Tor eller Per eller Gøril og fortell det, det kan hende de er opptatt av noe annet akkurat nå og trenger å bli minnet på hvor viktig dette er ». «Jeg kan da ikke bare ringe statsministeren heller!» sier folk. «Jo da», sier jeg, «du kan jo prøve, eller gå inn på Helsedepartementens nettside og send en mail til Jonas! »

Bare så det er sagt; jeg har selvsagt erfart at folk verken hører på det jeg sier, er enig med meg, eller gjør noe med det. Jeg tror ikke at folk nødvendigvis leser mailene jeg sender, eller innleggene jeg skriver i avisen eller på bloggen.

Mestring og mening

Jeg tror selvsagt ikke at det alltid nytter å si fra, eller at det vil skje endringer på størrelse med flodbølger bare fordi jeg har en mening. Men avmakt handler om opplevelse av mangel på kontroll og påvirkningsmulighet. Som psykologer vet vi at avmakt kan være en forløper til nedstemthet og utbrenthet, og det å skaffe seg et handlingsrom og føle seg som agent, øker opplevelsen av kontroll, mestring og mening. Det å si fra minker min opplevelse av avmakt og øker opplevelsen av handlekraft.

Dessuten blir slike initiativ ofte verdsatt; det dukker opp forespørsler, noen i maktposisjoner ringer og lurer på om jeg kan hjelpe til, og plutselig har noe båret små frukter allikevel. Da føler jeg meg som vaktbikkja til dem vi hjelper, den som sier fra om utfordringene i systemene rundt dem, og da kjennes jobben som psykolog ekstra fin.

Kommentarer

Kampen mot avmakten

Like! Like!!

Kampen mot avmakten

Tusen takk Heidi.du gir meg tilbake håpet på at psykologi faget og kanskje flere psykolog enn jeg først trodde kan fremdeles være nyttig for folk flest og ikke bare være naive representanter og tjenere av det M. Foucault kalte den" moderne form for makt "og dens mange subtile utrykksmåter, inkludert systeme og ramme betingelser.mvh. Yves

Emneord: brukere , kommunikasjon

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.