Menn som ikke vil prate

Mann med hendene foran munnen. Foto: YAY Micro

Jeg prøver å forstå menn. Men jeg treffer mest damer i terapi, siden jeg jobber med gravide og barn fra 0-6 år. Noen ganger treffer jeg også fedrene, men mest mødrene. Og da blir det jo en del prat om mennene. Og parforholdet.

Det er mange menn der ute som virkelig støtter sine koner. Men damene klager likevel over disse mennene som IKKE VIL PRATE.

Beklagelser

Dette er selvsagt fordi kvinner tror at man kan løse det meste av problemer med å prate. Men mange menn skjønner ikke helt den prategreia. Noen av de damene jeg møter snakker ekstremt mye om det meste. Og så synes de det er urimelig at mannen deres ikke vil høre på dem. Andre kan komme med små hint til mannen sin, og forventer at han skal forstå hva de egentlig tenker på. Jeg forteller dem at det gjør mannen ganske sikkert ikke, så den strategien kan de bare slutte med med en gang.

Etter å ha hørt på damenes beklagelser over sine tause eller lite følsomme menn, foreslår jeg at de får ta dem med til neste samtale. Og alle mennene stiller opp til samtaler for konene sine. De er veldig fine sånn. Jeg har faktisk ikke opplevd en eneste gang at noen har sagt nei. Tvert imot er de glade for å være med, fordi de håper at jeg kan hjelpe dem med å forstå konene, siden de selv ofte ikke gjør det. Og konene synes jeg ikke det er så vanskelig å forstå. Jeg er jo tross alt en selv.

Effektiv prating

Men jeg synes det er vanskelig å forstå mennene. Noen ganger tenker jeg at jeg skulle hatt bare menn i terapi for virkelig å lære meg menn. Jeg har hatt noen menn i terapi, altså for deres egen del. Det er en sann fornøyelse. Menn er så effektive i pratingen sin. Det er ikke alle mulige digresjoner om det ene og det andre. Neida, vi er rett på sak og i gang med å løse problemet. Og de er ikke interessert i å ha veldig mange timer. Hvis måten vi bestemmer oss for å jobbe på fører frem, er de fornøyd med det og vi ser raskt endring. Hvis det derimot ikke fører frem, er de ikke spesielt interessert i å prate med meg i timesvis, bare for pratens skyld. Nei, da får vi gjøre noe annet som faktisk virker. Dette er i motsetning til enkelte damer som kunne kommet i ukesvis, uten at det er spesielt virksomt. Bare fordi det er så godt å prate. Men da blir jeg streng, så det får de ikke lov til.

"Gubben vil itte"

For at unger skal ha det godt, er det viktig at mamma og pappa har det godt. Derfor er jeg opptatt av at både menn og kvinner får hjelp for de problemene de måtte ha, og at parforhold fungerer. Det er forebyggende for barna, og fint for de voksne. I Stange starter vi opp med samlivskurs til høsten. Damene synes dette er strålende. Mennene er mer skeptiske. Som en dame sa: Je skulle gjerne kømmi, men gubben vil itte”. Men de fleste stiller opp likevel, for konas skyld. Fordi menn gjør det som må gjøres, selv om DE IKKE VIL PRATE.

Så da tror jeg at jeg forstår menn. Men så blir jeg overrasket, fordi det gjør jeg jo slett ikke. Her om dagen sa en pappa som kom sammen med kona til meg. ”Endelig har jeg fått henne i terapi. Hun VIL IKKE PRATE. Jeg har alltid vært åpen og pratet om det meste, og da blir alt mye enklere. Men hun holder det inni seg, og det skaper problemer for både henne og hele familien. Jeg håper du kan få henne til å snakke mer.” Så når en stakkars terapeut tror hun har forstått noe om menn, så kommer det en som er helt annerledes...

Kommentarer

Menn som ikke vil prate

Kanskje kategoriseringen "menn" og "kvinner" ikke er så nyttig som vi ofte liker å tro. Jeg har opplevd så mange brudd på den stereotypiske mann og kvinne at jeg ikke lenger orker å forholde meg til denne inndelingen. Sjansen for at jeg tar feil om en person når jeg skaper meg forventninger på bakgrunn av kjønnet deres er alt for stor til at det gir mening å henge seg opp i.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.