16. mai 2022
Befolkningen får helhetlig hjelp når psykologer jobber sammen med andre fagfolk i kommunen og på sykehuset.
En viktig del av oppfølgingen av pasienter skjer i kommunen.
Når psykologen samarbeider tett med fastlegen, kan helsepersonell fange opp flere unge med angst og gi raskere hjelp og bedre henvisninger til distriktspsykiatriske sentre. Det viser forskning på forsøk med slike samarbeid.
Det er lovfestet at alle kommuner skal ha psykolog, men mange kommuner mangler fortsatt dette tilbudet. Psykologforeningen vil også lovfeste psykologer i det lokale folkehelsearbeidet.
Psykologforeningen jobber for å legge til rette for samarbeid både innad i helsevesenet og mellom helsevesenet og andre tjenester som NAV. Gode samarbeid kan blant annet hjelpe folk i jobb .
Ett av Psykologforeningens mål er at somatiske avdelinger på sykehus har både medisinsk og psykologfaglig kompetanse, slik de har ved Diakonhjemmet sykehus i enhet for psykiske helsetjenester i somatikken.
Psykologspesialister i klinisk helsepsykologi vil bli godt rustet til å jobbe på somatiske avdelinger. Klinisk helsepsykologi handler om nettopp helhetlige, tverrfaglige tilbud som tar hensyn til at somatisk og psykisk helse henger uløselig sammen.
Spørreundersøkelsen Helsepolitisk barometer 2022 viser at 42 prosent av befolkningen ville snakket med psykolog hvis de selv eller noen av deres nærmeste fikk en alvorlig fysisk sykdom.
Psykologforeningen er én av 14 organisasjoner som sammen jobber for å få til dette til gjennom Nasjonal allianse for klinisk helsepsykologi i somatikken.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.