03. september 2015 (endret 09. desember 2015)
Skolen bør gi grunnleggende kunnskap om hvordan barn og unge kan opprettholde god psykisk helse. Det krever seks organisasjoner av kunnskapsministeren.
Kravet manifesterer seg i oppropet «Boken som mangler».
Norsk psykologforening tok et initiativ foran Arendalsuka 2015. Foreningen ønsker at kunnskapsdepartementet utreder hvordan skolen kan inkludere undervisning i psykologi og gi kunnskap om psykisk helse med samme selvfølge som den i dag underviser barn i anatomi og ernæring.
Last ned brosjyren Det er et hull i skolens læreplaner
Det eksisterer nemlig ingen læringsmål i skolens læreplaner på dette viktige helseområdet.
Det mener vi er både uakseptabelt og uforståelig. Bak oppropet står Rådet for psykisk helse, Mental Helse Ungdom, Elevorganisasjonen, Norsk lektorlag, Norsk psykiatrisk forening og Norsk psykologforening.
Under årets politikkfestival i Arendal arrangerte vi, sammen med Mental Helse ungdom, Lektorlaget og Rådet for psykisk helse et debattmøte under tittelen «Inkluderende skoleliv».
I generasjoner har skolen undervist om elevenes kroppslige helse. Fysisk aktivitet og ernæring har vært sentrale tema i undervisningen.
Formålet med all undervisning er å gi barn verktøy for å klare seg i livet. Men tankenes, følelsenes og handlingenes ABC ligger ikke i skolesekken.
Det er ikke bare synd, det er uforståelig.
Barn og unge trenger kunnskap for å forstå seg selv og ta gode valg i livet. Dette er en sentral del av skolens allmenndanningsprosjekt.
Kunnskap som gir kart og kompass til det mentale terrenget, er verktøy til nytte og glede for resten av livet - som selvstendige individer, foreldre, samlivspartnere, arbeidskolleger og borgere.
God psykisk helse er den viktigste byggesteinen for et godt liv. Den er grunnlaget for god selvfølelse, omsorgsevne og opplevelsen av livsmestring. Og den bidrar i kampen mot mobbing og i utvikling av et godt psykososialt skolemiljø. Derfor mener vi temaet må få plass i undervisningen – i alle landets skoler.
Derfor utfordrer vi kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen:
Vi vil ha psykisk helse inn i læreplanen!
Først da får vi en skole for hele mennesket.
Først da blir skolesekken komplett.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Norske skoler rapporterer om store utfordringer, og ønsker hjelp til å forebygge psykisk uhelse hos barn og unge, ifølge en ny undersøkelse fra Psykologforeningen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
President Håkon Kongsrud Skard forteller om Psykologforeningens hovedsatsingsområde 2019-2022.
Emneord: forebygging
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.